Print this page

Τα oφέλη του μητρικού θηλασμού

Πολλές μανούλες μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν αν θα πρέπει να θηλάσουν ή όχι. Δυστυχώς, ορισμένες φορές τα μαιευτήρια δεν είναι πολύ φιλικά για να ξεκινήσει η διαδικασία, αλλά η κάθε γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει τα πλεονεκτήματα του θηλασμού ώστε να μπορέσει να πάρει τη σωστή απόφαση για το παιδί της.

Είναι σημαντικό αυτές οι σκέψεις να έχουν γίνει ήδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η επαφή με το στήθος της μητέρας θα πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε το βρέφος να συνηθίσει.

Οφέλη για τη μητέρα:

Οι γυναίκες που θηλάζουν παρουσιάζουν μειωμένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου Οι θηλάζουσες έχουν καλύτερη προστασία στην εμφάνιση οστεοπόρωσης Κατά τη διάρκεια της περιόδου του θηλασμού περιορίζονται οι πιθανότητες σύλληψης. Ο μητρικός θηλασμός είναι δωρεάν! Πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται άμεσα, έχουμε δηλαδή κέρδος σε χρόνο (σε αντίθεση με το τάισμα με μπουκάλι που απαιτεί αποστείρωση, ζέσταμα κλπ) Είναι εύκολο καθώς δε χρειάζεται κάποια προετοιμασία. Η θερμοκρασία του μητρικού γάλακτος είναι πάντα σωστή και σταθερή. Ο θηλασμός βοηθά στην απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης διότι ενισχύει τις καύσεις του οργανισμού

Οφέλη για το μωρό:

Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν το βρέφος από πιθανές λοιμώξεις Έρευνες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός αυξάνει το IQ του μωρού Το μητρικό γάλα είναι ιδιαίτερα εύπεπτο και μάλιστα μέσα σε 2-3 ώρες έχει χωνευτεί Ο θηλασμός ελαχιστοποιεί τις γαστρεντερικές διαταραχές Το μητρικό γάλα μειώνει τις πιθανότητες για αλλεργίες, παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη Ο θηλασμός παρέχει αντικαρκινική δράση στα παιδιά Η σύσταση του γάλακτος καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του βρέφους και διατροφικά και σε υγρά και ευνοεί την ανάπτυξή του

Όπως φαίνεται τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι αρκετά ισχυρά, αλλά το κυριότερο ίσως επιχείρημα για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού είναι το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ του μωρού και της μητέρας… σκεφτείτε το λοιπόν καλά πριν αποφασίσετε.

Κλειώ Δημητριάδου

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία
Life Coaching, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Ακροπόλεως 52, Ν. Ηράκλειο
https://www.facebook.com/grafeiodiatrofis
www.coachmydiet.wordpress.com