Print this page

Ένα αστεράτο πασχαλινό τραπέζι!

ΜΕΓΑΛΗ εβδομάδα ξεκίνησε και πολλοί νηστεύουν περιμένοντας την Ανάσταση όπου μια ακόμα γιορτή με αυγά – κουλούρια – τσουρέκια και μαγειρίτσα, ξεκινά.

bullet title


ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Καταλαβαίνω ότι οι πειρασμοί είναι πολλοί και η απόλαυση μεγάλη, αλλά δεν είναι ανάγκη να πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό και να τρώμε έως ότου σκάσουμε. Μπορούμε να δοκιμάσουμε απ’ όλα, κρατώντας μια ισορροπία ώστε να απολαμβάνουμε τις πασχαλινές λιχουδιές και να κρατήσουμε τη ζυγαριά σε φυσιολογικά επίπεδα.

egg-mice-1

bullet title


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Φτιάξτε πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια με αγνά υλικά. Χρησιμοποιήστε φυσικά σάκχαρα όπως σιρόπι αγάβης, μέλι, ακατέργαστη ζάχαρη ή και στέβια (αν προτιμάτε). Αγνά έλαια, όπως ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, φυτικές μαργαρίνες με χαμηλά λιπαρά και άλλα λίπη ειδικά για ζαχαροπλαστική τα οποία μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με φυσικά ή βιολογικά προϊόντα. Πειραματιστείτε ομοίως με ποικιλίες αλεύρων, ειδικών για ζαχαροπλαστική όπως αλεύρι από ντίνκελ, ρύζι, αμύγδαλο, σίκαλη, βρώμη κ.α.

koulouri bunny

bullet title


ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ

“Παν μέτρον άριστον”, καλό να το υιοθετήσετε και τις Πασχαλινές μέρες, θα σας ωφελήσει. Δείτε το γιορτινό τραπέζι με άλλο μάτι και χαρίστε στον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας ανθρώπους χαρούμενες γιορτές χωρίς τύψεις και περιορισμούς.

Δοκιμάστε την παραδοσιακή μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης. Συνοδέψτε την με ζυμωτό ψωμάκι σίκαλης και ανάμεικτη σαλάτα με ελαφρύ ντρέσιγκ από ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα. Δώστε έτσι δροσιά και βιταμίνες στο τραπέζι σας.

bullet title


ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΑΓΗΤΟ

Η υπερβολή μετά από μια πολυήμερη αποχή από κρέας και βαριά φαγητά μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως φούσκωμα-καούρες-παλινδρομήσεις κ.α.

Μπορείτε να τσουγκρίσετε τα βαμμένα αυγά όπως επιτάσσει το έθιμο αλλά δεν είναι ανάγκη να τα φάτε. Φυλάξτε τα για την επόμενη μέρα όπου μπορείτε να τα καταναλώσετε ως σνακ προσθέτοντας απλά διάφορα καρυκεύματα, ενώ περιμένετε το αρνάκι να βγει απ’ τη σούβλα ή το φούρνο.

αυγά_edit

Φτιάξτε μοναδικά καναπεδάκια και με τη βοήθεια των ειδικών εργαλείων που υπάρχουν στο εμπόριο διακοσμήστε τα αυγά γεμίζοντάς τα με ψιλοκομμένα λαχανικά, βραστές πατάτες μέσα σε ελαφριά σάλτσα από μαγιονέζα (πολύ χαμηλή σε λιπαρά) ή ελαφρύ τυρί κρέμα και μουστάρδα.

καναπεδακια

Απολαύστε πασχαλινά κουλούρια ή χειροποίητα τσουρέκια ως πρωινό με ένα ποτήρι γάλα ελαφρύ. Να θυμάστε ότι 1-3 κουλουράκια ή 2 φέτες τσουρέκι είναι αρκετά κάθε φορά, δεν πρέπει να τα φάμε όλα μέσα σε μια μέρα. Την εβδομάδα που ακολουθεί μπορούμε να τσιμπάμε τα απομεινάρια των εορτών.

koulourakia2

Συνοδέψτε το αρνάκι ή το κατσίκι με πατάτες φούρνου τις οποίες θα έχετε ψήσει σε λαδολέμονο, αλατοπίπερο και ρίγανη ή δεντρολίβανο αποφεύγοντας έτσι τα πολλά ψωμιά.

arni-patates

Καταναλώστε σαλατικά, χόρτα ή άλλα λαχανικά σε ότι μορφή θέλετε: βραστά, ωμά ή ψητά.

salad

bullet title


ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ ΦΑΓΗΤΑ

όπως παστίτσιο, σουφλέ τις πολλές κρέμες και τις βαριές σάλτσες. Οι Πασχαλινές λιχουδιές θεωρώ ότι αρκούν.

Τέλος, το επιδόρπιο πιστεύω πως δε χρειάζεται να λείπει απ’ το τραπέζι. Προσέξτε την ποσότητα και επιλέξτε γλυκάκι όπως ένα μικρό κομμάτι γαλακτομπούρεκο, ένα κομματάκι από σιροπιαστό γλυκό ή μια μπάλα από δροσερό ελαφρύ παγωτό θα σας αλλάξει ευχάριστα τη γεύση και θα καλύψει και την επιθυμία για γλυκό μετά το φαγητό.

Κρατήστε ισορροπία στα γεύματα σας, φάτε λίγο απ’ όλα μοιράζοντας τα γεύματά σας σε 5 μερίδες και δεν θα χρειαστεί να στερηθείτε τις απολαύσεις των ημερών ούτε να αγχωθείτε για το αν θα πάρετε κιλά εσείς και η οικογένειά σας.

τελοσ ή αρχη

Κατερίνα Κριστίν Μητροπούλου (http://heliotropheio.wordpress.com/)