Print this page

Διατροφή και θηλασμός: Τι να προτιμήσετε και τι να αποφύγετε

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή στη φάση του θηλασμού είναι πολύ σημαντική τόσο για το παιδί, όσο και για τη μητέρα. 

Η περίοδος του θηλασμού είναι από τις πιο όμορφες αλλά ταυτόχρονα απαιτητικές στη ζωή της γυναίκας. Ο ερχομός του νεογνού προκαλεί σοβαρές αλλαγές στην καθημερινότητα της μητέρας (ξενύχτια, ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, κόπωση), που συχνά την αναγκάζουν να  αφήσει τη διατροφή της σε δεύτερη μοίρα. Αυτό όμως που τονίζουν τόσο οι γυναικολόγοι όσο και οι παιδίατροι, είναι πως η σωστή και ισορροπημένη διατροφή στη φάση του θηλασμού είναι πολύ σημαντική τόσο για το παιδί, όσο και για τη μητέρα.

Για το παιδί, ο θηλασμός είναι ένα δώρο της φύσης που το θωρακίζει από λοιμώξεις και ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξή του. Επομένως, είναι σημαντικό το γάλα της μητέρας να είναι πλούσιο σε όλα τα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή να περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες και ποικιλία πρωτεϊνών, λιπαρών οξέων και υδατανθράκων, καθώς και πληθώρα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Για τη μητέρα, η παραγωγή του γάλακτος απαιτεί επαρκή πρόσληψη υγρών και ενέργειας για την έκκρισή του, τα οποία λαμβάνει από την τροφή. Ταυτόχρονα, οι αποθήκες των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων στο σώμα της μητέρας αξιοποιούνται κατά την περίοδο αυτή για να εμπλουτίζουν το παραγόμενο γάλα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανάγκες της στα περισσότερα συστατικά, τα οποία επίσης πρέπει να λάβει από την τροφή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η διατροφή της θηλάζουσας είναι σημαντικό να περιλαμβάνει:

- Άφθονα υγρά (είτε με τη μορφή νερού, είτε γάλακτος, είτε χυμών, είτε υγρών τροφίμων όπως οι σούπες)

- Πληθώρα φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά μόρια

- Επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών όλων των ειδών (κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά)

- Πηγές ασβεστίου (κυρίως γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυριά) αλλά και αμύγδαλα)

- Ψάρια για τον εμπλουτισμό του γάλακτος με ω-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στη νοητική ανάπτυξη του νεογνού και βελτιώνουν τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος στα αρχικά στάδια της ζωής του

Τα τρόφιμα που θα ήταν σκόπιμο να αποφεύγει μία θηλάζουσα είναι:

- Όλα τα τηγανητά τρόφιμα διότι περιλαμβάνουν υδρογονοποιημένα λιπαρά (trans) τα οποία ήδη από την εμβρυική ζωή προκαλούν πάχυνση του τοιχώματος των αρτηριών

- Τα όσπρια μόνο στην περίπτωση που το νεογνό παρουσιάσει κολικούς και εάν αποτελεί σύσταση του παιδίατρου

- Το αγελαδινό γάλα στην περίπτωση που το νεογνό παρουσιάσει σχετική αλλεργική αντίδραση

- Το μέλι (λόγω της -μικρής -πιθανότητας να περιέχει βοτουλινική τοξίνη που προκαλεί ανεπιθύμητες συνέπειες στα νεογνά και βρέφη κάτω των 2 ετών)

- Το αλκοόλ διότι μεταφέρεται στο γάλα και είναι επικίνδυνο για τα βρέφη

- Η υπερβολική καφεΐνη (όλα τα είδη καφέ, αναψυκτικά με καφεΐνη και σοκολάτα)

Όλα τα παραπάνω είναι γενικές οδηγίες που ισχύουν για την συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που θηλάζουν, όμως, πρέπει να θυμόμαστε πως κάθε μητέρα όπως και κάθε νεογνό είναι μοναδικά, οπότε η συμβουλή των ειδικών (παιδίατρου, γυναικολόγου, διαιτολόγου) είναι η μόνη σίγουρη απάντηση στις προσωπικές ερωτήσεις και απορίες της κάθε θηλάζουσας.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την Εκάβη Γεωργουσοπούλου, διαιτολόγο-διατροφολόγο, επιστημονικό συνεργάτη στην Cosmetic Derma Medicine.