Print this page

Φουρνιστά Fish & Chips με σως γιαουρτιού

Fish and chips! Σας θυμίζει λίγο κάτι από Αγγλία; Ίσως! Μόνο που εδώ, "κατεβάσαμε" τα τηγάνια και ανάψαμε τους φούρνους!

O μπακαλιάρος περιέχει πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β12, κάλιο, καλά λιπαρά! Ένα ψάρι που δεν πρέπει να λείπει από το πιάτο το δικό μας αλλά κυρίως των παιδιών μας. Αυτή η συνταγήείναι η απόδειξη ότι πάντα μπορούμε να βρίσκουμε τρόπους να μη θυσιάζουμε τις ωραίες γεύσεις, ενώ παράλληλα να μαγειρεύουμε υγιεινά.

Υλικά για 4 μερίδες

600γρ φιλέτο φρέσκου μπακαλιάρου

1 φλυτζάνι αλεύρι γ.ο.χ.

1 φλυτζάνι γαλέτα

1 αυγό

2 κ.σ. γάλα

Σκόρδο σε σκόνη

Αλάτι,πιπέρι

Λίγο ελαιόλαδο

Για τις πατατούλες

5 πατάτες

Ελαιόλαδο

Πάπρικα

Ρίγανη

Σκόρδο σε σκόνη

Αλάτι, πιπέρι

Για την ελαφριά σως γιαουρτιού

Ένα γιαούρτι στραγγιστό 2%

2 κ.σ. μαγιονέζα

½ κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Λίγες σταγόνες λεμονιού

Αλάτι, πιπέρι

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες μας και τις τρίβουμε με τη συρμάτινη πλευρά του σφουγγαριού που πλένουμε τα πιάτα. Τις σκουπίζουμε και χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε τις κόβουμε σε κομμάτια όπως αυτά εδώ:

Απλώνουμε σε μια λαμαρίνα ένα φύλλο λαδόκολλας και τοποθετούμε τις πατάτες. Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και μπαχαρικά της αρεσκείας μας, όπως σκόρδο σε σκόνη, πάπρικα και ρίγανη που επέλεξα να βάλω εγώ.

Ψήνουμε τις πατάτες μας σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 185°C στη μεσαία σχάρα για περίπου 25 λεπτά. Στο ενδιαμέσο, καλό θα ήταν να τις ανακατέψουμε λίγο για να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.

Όταν είναι έτοιμες τις βάζουμε σε ένα πιάτο και συνέχιζουμε με το ψάρι. Επιλέγουμε φιλέτο φρέσκου μπακαλιάρου που χωρίς κόκκαλα!

Κόβουμε το ψάρι μας σε μπουκίτσες και στη συνέχεια παίρνουμε τρια μπωλάκια. Στο ένα βάζουμε το αλεύρι με λιγο αλάτι. Στο δεύτερο χτυπάμε το αυγό με το γάλα και στο τρίτο βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά με αλάτι, πιπέρι και λίγη σκόνη σκόρδου αν το επιθυμούμε. Μπορούμε φυσικά να εμπλουτίσουμε και με άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας μας.

Παίρνουμε ένα ένα τα κομματάκια του ψαριού και τα βουτάμε με τη σειρά πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αυγό και τέλος στη γαλέτα. Τα τοποθετούμε στη ζεστή λαδόκολλα που πριν λίγο ψήσαμε τις πατάτες. Όταν τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια, τα αλείφουμε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο και τα φουρνίζουμε.

Ψήνουμε και πάλι στον αέρα στους 185°C για περίπου 15-20 λεπτά ώσπου τα fish sticks μας να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα απ’ έξω αλλά να παραμείνουν ζουμερά εσωτερικά!

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε και την ελαφριά σως γιαουρτιού που θα συνοδεύσει το πιάτο μας. Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά, δηλαδή το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, τις σταγόνες του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο προκειμένου να "σταθεί" μέχρι να ψηθεί το ψάρι.

Τέλος, βγάζουμε τις μπουκίτσες του μπακαλιάρου από το φούρνο και σερβίρουμε με τις πατάτες και τη σως.

Η συνταγή είναι της Γεωργίας Ζερβού, από το www.cookwithme.gr