Print this page

5 tips για να ετοιμάσετε το τέλειο κολατσιό για το σχολείο

Ξέρετε πώς να το κάνετε υγιεινό! Ξέρετε όμως πώς να κάνετε το παιδί να το φάει;

Οι περισσότερες μαμάδες που ξέρω θα προτιμούσαν χίλιες φορές να διαβάζουν τα παιδιά τους κάθε μέρα για ένα ακόμα διαγώνισμα στην άλγεβρα, παρά να πρέπει να λύσουν το γρίφο για το τι θα τους δώσουν να φάνε στο σχολείο. Γιατί, πώς να το κάνουμε, στην άλγεβρα ένα συν ένα κάνει πάντα δύο, ενώ στο κολατσιό ένα μήλο και ένα σάντουιτς άλλοτε κάνουν τρελή επιτυχία κι άλλοτε επιστρέφουν ανέγγιχτα στο σπίτι. Να τα δικά μου μυστικά για να εξασφαλίσω ότι αυτό που θα δώσω στα παιδιά μου θα είναι υγιεινό και δεν θα παραμείνει στην τσάντα τους μετά το δεύτερο διάλειμμα.

- Τι νόημα έχει να ετοιμάζεις με τις ώρες το τέλειο κολατσιό εάν το παιδί δεν έχει σκοπό να το φάει; Δώστε ενεργό ρόλο στο παιδί, πάρτε το μαζί στο σούπερ μάρκετ και ζητήστε τη γνώμη του όταν επιλέγετε αυτά που θα αγοράσετε για το κολατσιό του. Ακόμα κι αν δεν το φάει, μπορείτε τουλάχιστον να του... ρίξετε την ευθύνη ("μα, δεν μου είπες ότι ΑΥΤΟ θα το φας;")

- Ποτέ μα ποτέ μην δίνετε στο παιδί τρόφιμα που λερώνουν ή είναι δύσκολο να τα ανοίξει μόνο του. Προτιμήστε όσα είναι σε "έξυπνες" συσκευασίες που τα διατηρούν φρέσκα χωρίς να χρειάζεται να έχει διαβάσει κανείς εγχειρίδιο οδηγιών για να τα ανοίξει. Ένα τέτοιο προϊόν που ανακάλυψα πρόσφατα είναι τα Εν Ελλάδι mini τα οποία έχουν υπέροχη γεύση χάρη στο ελαιόλαδο, παραμένουν φρέσκα και ζουμερά χάρη στην καινοτόμα συσκευασία τους και καταναλώνονται πανεύκολα ακόμα κι από το γιο μου που πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, αφού πρόκειται για ατομικές μεριδούλες αλλαντικών.

 

- Συνδυάστε ένα τρόφιμο που θέλετε να φάει αλλά δεν του πολυαρέσει με κάποιο που ξέρετε ότι θα το... τσακίσει ευχαρίστως. Μιας και ανέφερα τα Εν Ελλάδι mini, αυτό είναι το φοβερό μου κόλπο: Για να κάνω τα πιτσιρίκια να φάνε μια ακόμα μερίδα λαχανικών μέσα στη μέρα, τα δίνω στο σχολείο, μαζί με ένα Εν Ελλάδι mini. Προτιμήστε τα ωμά για να είναι τραγανά -κάτι που αρέσει στα παιδιά. Δοκιμάστε στικς καρότου, φουντίτσες μπρόκολου, μπαστουνάκια από αγγούρι ή ό,τι άλλο σκεφτείτε. Τα Εν Ελλάδι mini προσθέτουν γεύση στα «αδιάφορα» λαχανικά κι έτσι μαθαίνουν να τα τρώνε.

- Μήπως θυμάστε κι εσείς (με φρίκη) τη στιγμή που ανοίγατε το ταπεράκι με τα κεφτεδάκια στη σχολική εκδρομή και όλο το λεωφορείο μύριζε σκόρδο; Για μένα είναι από τις μαύρες σελίδες στην προσωπική μου ιστορία! Όχι, πείτε μου... Ποιο παιδί θέλει οι φίλοι του να αρχίσουν να σχολιάζουν το φαγητό του; Το μόνο που ενδιαφέρει τους μικρούς μαθητές είναι να μην ξεχωρίζουν από τους άλλους. Γι’ αυτό εάν διαπιστώσετε ότι τα υπόλοιπα παιδιά στο σχολείο παίρνουν μαζί  τους ένα σάντουιτς αποφύγετε να δώσετε στο δικό σας ντολμαδάκια! 

- Ακολουθήστε τη συμβουλή όλων των διατροφολόγων: Φροντίστε στο κολατσιό του παιδιού να υπάρχει ένα τρόφιμο που περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. μαύρο ψωμί, αραβική πίτα ολικής άλεσης, κράκερς), ένα τρόφιμο που περιέχει πρωτεΐνη (π.χ. βραστό ζαμπόν ή γαλοπούλα) και ένα τρόφιμο με "καλά" λιπαρά (κάτι που να έχει στα συστατικά του ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς). Έτσι θα ξέρετε ότι εσείς έχετε κάνει καλά τη δουλειά σας...