Print this page

Τα καλύτερα σνακ για παιδιά

Τα παιδιά θέλουν να τρώνε κάτι όλην την ώρα. Κάντε τις σωστές επιλογές για να παίρνουν την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που έχουν ανάγκη.  

Nα μερικές καλές απαντήσεις στην ερώτηση: «μαμά, τι έχουμε να φάω;»

Δημητριακά ολικής άλεσης

snack cer

Πλούσια σε βιταμίνες, ασβέστιο και φυτικές ίνες, τα δημητριακά πρωινού, όταν είναι ολικής άλεσης και μαζί με ένα ποτήρι γάλα αποτελούν ένα καλό πρωινό αλλά και ένα θρεπτικό σνακ για όλες τις ώρες. Για λίγο διαφορετική γεύση, δοκιμάστε να τα σερβίρετε με γιαούρτι αντί για γάλα και με αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς (εφόσον το παιδί είναι μεγαλύτερο από τριών ετών).

 

Τυρί

snack chee

Η πρωτεΐνη που περιέχουν τα γαλακτοκομικά είναι σημαντική για τα παιδιά. Επιπλέον, είναι ένα εύχρηστο σνακ γιατί μπορούν τα παιδιά να το τρώνε μόνα τους από πολύ μικρή ηλικία. Για να το κάνετε να φαίνεται πιο «διασκεδαστικό» κόψτε το τυρί με κουπ πατ σε διάφορα σχήματα (αστεράκια, καρδούλες κ.λπ.) και συνοδέψτε το με το αγαπημένο του φρούτο.

 

Smoothies

snack chee

H αφρώδης υφή και τα όμορφα χρώματα των smoothies ξετρελαίνουν τα παιδιά. Τα προτιμούν όμως και οι μαμάδες γιατί μπορούν να «κρύψουν» μέσα διάφορα θρεπτικά φρούτα και λαχανικά. Σαν βάση χρησιμοποιήστε άπαχο γιαούρτι, χυμό πορτοκαλιού και πολτό μπανάνας και πειραματιστείτε με όποιο άλλο φρούτο (ή και λαχανικό) θέλετε.

 

Γιαούρτι

snack yog

Το άπαχο γιαούρτι είναι μια καταπληκτική πηγή ασβεστίου και τα περισσότερα παιδιά το λατρεύουν. Για περισσότερη γεύση αλλά και θρετπική αξία, μπορείτε να το γαρνίρετε με ψιλοκομμένα ή πολτοποιημένα φρούτα, με βρώμη ή να αντικαταστήσετε με αυτό το γάλα στο σπιτικό παγωτό.

 

Τσιπς γλυκοπατάτας

snack pota

Οι γλυκοπατάτες είναι από τα πιο θρεπτικά λαχανικά που υπάρχουν, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, Β6, C και φυλλικού οξέως. Κόψτε τις σε λεπτές φετούλες, ραντίστε τις με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήστε τις πάνω σε αντικολλητικό χαρτί για ένα τραγανό και νόστιμο σνακ.

 

Αυγό

snack egg

Ένα μόλις αυγό περιέχει σχεδόν το 1/3 της πρωτεΐνης που χρειάζεται ένα παιδί 4 ετών την ημέρα. Μπορείτε να βράσετε πολλά μαζί και να τα έχετε πρόχειρα στο ψυγείο (διατηρούνται μια εβδομάδα) και να βάζετε ένα κομμενο σε λεπτές φέτες μέσα στο σάντουιτς που παίρνει το παιδί στο σχολείο.

 

Χούμους

snack hum

Αυτό το ντιπ από ρεβίθια και ταχίνι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να φάνε όσπρια ακόμα και τα παιδιά που γενικά τα αντιπαθούν. Επιπλέον, επειδή τρώγεται σαν ντιπ, τα παιδιά ενθουσιάζονται με την ιδέα να βουτάνε μέσα τραγανά μπαστουνάκια λαχανικών και κρακεράκια (βέβαια, μπορεί να γίνουν λίγο χάλια... αλλά αξίζει τον κόπο)! Μπορείτε επίσης να απλώσετε λίγο αντί για βούτυρο στο ψωμί του σάντουιτς.

 

Βρόμη

snack oat

 

Μπορεί να μην είναι πολλά τα παιδιά που τους αρέσει η βρόμη, όμως σχεδόν όλα τρελαίνονται για μπισκότα. Αντί να αγοράσετε έτοιμα (που περιέχουν αμφίβολης ποιότητας υλικά και πολλή ζάχαρη) φτιάξτε τα δικά σας, αντικαθιστώντας το αλεύρι με βρόμη και αντικαθιστώντας ένα μέρος της ζάχαρης με τη γλύκα που δίνουν τα αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες, μούρα, βερίκοκα κ.λπ.