Print this page

Tips για να προσθέσουμε μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή των παιδιών

Μάθετε ποιες είναι οι βασικές ομάδες τροφών που πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή του παιδιού, τι ακριβώς του προσφέρουν και πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι καταναλώνουν την ποσότητα που χρειάζονται για να αναπτύσσονται και να έχουν ενέργεια και υγεία.

Γαλακτοκομικά

dairy

Τι προσφέρουν: Τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε ασβέστιο που είναι απαραίτητο για γερά οστά και δόντια, βιταμίνη Β12 που συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και πρωτεΐνη.

Πώς να τρώει περισσότερα: Πρόκειται για μια κατηγορία τροφίμων που είναι συνήθως πολύ αγαπητή στα παιδιά. Εάν όμως το δικό σας δεν τα προτιμά, δοκιμάστε να φτιάξετε σάλτσα με κρέμα γάλακτος και τυριά που λιώουν για να βουτάει μέσα τα λαχανικά του ή να του δίνετε για σνακ smoothies φρούτων με γιαούρτι. Μια έξυπνη ιδέα είναι να βάζετε μικρές συσκευασίες γιαουρτίου στην κατάψυξη για να του τα δίνετε αντί για παγωτό.

 

Φρούτα

fruits2

Τι προσφέρουν: Εϊναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που συμβάλλουν στην καλή εντερική λειτουργία και πολλών βιταμινών, όπως C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και μεταλλικών στοιχείων, όπως κάλιο για γερά οστά.

Πώς να τρώει περισσότερα: Εάν δεν αρέσει στο παιδί να τρώει τα φρούτα του σκέτα σαν σνακ, δοκιμάστε να τα κόψετε σε διαφορετικά σχήματα (π.χ. λεπτές φέτες, σπιράλ ή με κουπ-πατ). Μια άλλη ιδέα για να τα σερβίρετε είναι να τα κόψετε σε μικρούς κύβους και να τα περάσετε σε καλαμάκι για σουβλάκια, εναλλάξ με κομμάτια κίτρινου τυριού.

Λαχανικά

vegetables

Τι προσφέρουν: Εκτός από φυτικές ίνες εξασφαλίζουν αντιοξειδωτικά που κρατούν υγιή τα κύτταρα και ισχυρό το ανοσοποιητικό.

Πώς να τρώει περισσότερα: Μην περιορίζετε τα λαχανικά στο μεσημεριανό και το βραδινό. Προσθέστε τα στο πρωινό, σερβίροντας ομελέτα με ψιλοκομμένα λαχανικά και μανιτάρια αλλά και την ώρα του σκαν: τα μπαστουνάκια από καρότα, αγγούρι και σέλερι είναι μια καλή ιδέα. Για περισσότερες βιταμίνες και καλά λιπαρά, συνοδέψτε τα με ένα υγιεινό ντιπ, όπως χούμους ή γκουακαμόλε. Μην ξεχνάτε ότι όσο περισσότερα τα χρώματα των λαχανικών που υπάρχουν στο πιάτο του παιδιού, τόσο περισσότερες οι βιταμίνες που εξασφαλίζει.

Δημητριακά

grains

Τι προσφέρουν: Δϊνουν στο παιδί την ενέργεια που χρειάζεται για να είναι δραστήριο και να αναπτύσσεται.

Πώς να τρώει περισσότερα: Δοκιμάστε διαφορετικά είδη ψωμιού αλλά και άλλα αρτοσκευάσματα (πίτες, τορτίγιες, κριτσίνια, κ.λπ.). Προσθέστε ρύζι ολικής άλεσης στη ζύμη για τους κεφτέδες και τα μπιφτέκια. Γενικά να προτιμάτε όσα είναι ολικής άλεσης γιατί περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και απελευθερώνουν σταδιακά την ενέργεια ώστε να μπορεί το παιδί να παίζει και να νιώθει δυνατό όλη μέρα.

 

Κρεατικά

meat

Τι προσφέρουν: Όλα τα κρέατα -είτε κόκκινα (αρνί, μοσχάρι) είτε λευκά (πουλερικά, χοιρινό)- είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για το την ανάπτυξη του μυικού συστήματος των παιδιών. Επιπλέον, το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο και ψευδάργυρο που απαιτούνται για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πώς να τρώει περισσότερα: Εάν το παιδί δεν τρελλαίνεται για τη γεύση του κρέατος, φτιάξτε του μαγειρευτά που περιέχουν κρέας σε μικρά κομμάτια, σούπες και μπιφτέκια με πολλά μυρωδικά ώστε να καλύπτουν τη μυρωδιά του κρέατος. Διαλέγετε πάντα άπαχα κομμάτια -ενώ μπορείτε να αντικαθιστάτε κάποιες φορές το κρέας με όσπρια και αυγά που επίσης προσφέρουν πρωτεΐνη.