Print this page

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε καθισματάκι φαγητού

Ένα από τα αξεσουάρ του μωρού που θα χρησιμοποιήσουμε πολύ!
Το καθισματάκι φαγητού είναι ένα από τα αξεσουάρ που είναι απαραίτητα για το μωρό, όταν πια αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, ώστε να μπορούμε να το ταΐζουμε εύκολα και χωρίς πολλά «ατυχήματα» (βλέπε φαγητά σκορπισμένα σε όλο το πάτωμα) αλλά και για να μπορεί να φτάνει στο ύψος του οικογενειακού τραπεζιού ώστε να μοιράζεται μαζί με τους γονείς του την ώρα των γευμάτων. Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε πριν επιλέξουμε το δικό μας;


Πάνω από όλα η ασφάλεια

Σχεδόν όλα τα καθισματάκια που θα βρείτε στην αγορά πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε είναι μάλλον απίθανο να βρείτε κάποιο που να μην έχει προσαρμοστεί σ' αυτές. Ωστόσο, για παν ενδεχόμενο, ζητήστε να δείτε τη σχετική βεβαίωση του κατασκευαστή. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι:

Υπάρχει ιμάντας ασφαλείας που περνάει ανάμεσα από τα πόδια προκειμένου να εμποδίζεται το μωρό από το να «γλιστρήσει» από το καθισματάκι.

Υπάρχουν ιμάντες ασφαλείας πέντε σημείων ώστε να μην μπορεί να πέσει το μωρό εάν σκύψει προς τα κάτω.

Δεν έχει ρόδες ή στην περίπτωση που υπάρχουν, έχουν σύστημα κλειδώματος το οποίο είναι εύκολο στη χρήση και σταματάει τις ρόδες αποτελεσματικά.

Ανοιγοκλείνει εύκολα και με ασφάλεια.

Είναι σταθερό και η βάση του δεν κινείται όταν κινείται το μωρό.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

Το καθισματάκι είναι κάτι που σίγουρα θα λερώνεται πολλές φορές καθημερινά, οπότε είναι σημαντικό να καθαρίζεται εύκολα. Κατά κανόνα, όσο πιο λιτή είναι η γραμμή του και όσο λιγότερα διακοσμητικά στοιχεία έχει τόσο πιο εύκολα θα καθαρίζεται. Εάν υπάρχουν υφασμάτινα μέρη, επιλέξτε τα από πλενόμενο ύφασμα και σε χρώμα όπου τα φρούτα ή ό,τι άλλο πέσει επάνω του δεν θα αφήσει λεκέ.


Ευκολία στη χρήση

Όταν επιλέγετε καθισματάκι φαγητού, λάβετε υπόψη τις διαστάσεις του χώρου όπου θα το τοποθετήσετε -δεν θέλετε να δεσπόζει στην τραπεζαρία σας ούτε να μην μπορείτε να το γυρίζετε στο πλάι όταν είναι στην κουζίνα σας. Δείτε εάν υπάρχει η δυνατότητα να μαζεύεται ώστε να εξοικονομείτε χώρο όταν δεν το χρειάζεστε. Επειδή πολλές φορές θα χρειαστεί να βάλετε εκεί το μωρό όταν ήδη πεινάει και είναι εκνευρισμένο, βεβαιωθείτε η χρήση του δεν παρουσιάζει δυσκολίες που θα κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Τσεκάρετε ότι είναι εύκολο να βάλετε το παιδί να καθίσει και να προσαρμόσετε και να δέσετε τις ζώνες εύκολα, ακόμα κι όταν κρατάτε ένα πιτσιρίκι που αρνείται να συνεργαστεί.

Εστιάστε στην ποιότητα

Επειδή συχνά παίρνουμε αυτό για το οποίο πληρώνουμε, ξανασκφτείτε το πριν πάρετε το πιο οικονομικό καρεκλάκι της αγοράς, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για το πρώτο παιδί σας, οπότε είναι πιθανό να σας ξαναχρειαστεί σε μερικά χρόνια. Επίσης, στην περίπτωση που δανειστείτε από κάποιον άλλον, ελέγξτε για τυχόν φθορές που μπορεί να το καθιστούν δύσχρηστο ή και επικίνδυνο για το μωρό σας.