Print this page

Επιτρέπεται να πίνει καφέ μια μητέρα που θηλάζει;

Έχουμε καλά (και κακά) νέα.
Υπάρχουν κάποιες φάσεις στη ζωή μας που ένα αχνιστό, απολαυστικό φλιτζάνι καφές είναι η μεγαλύτερη απόλαυση που μπορούμε να χαρίσουμε στον εαυτό μας. Όπως για παράδειγμα, όταν μεγαλώνουμε μωρά και πρέπει να είμαστε λειτουργικές το πρωί χωρίς να έχουμε καταφέρει να κοιμηθούμε περισσότερες από τρεις ώρες συνεχόμενες! Τι γίνεται όμως όταν θηλάζουμε; Είναι ασφαλές να πίνουμε καφέ ή μήπως μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό στο παιδί περνώντας στο μητρικό γάλα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι απαραίτητο να κόψει εντελώς τον καφέ μια θηλάζουσα μητέρα. Στην πραγματικότητα, η ποσότητα της καφεΐνης που καταλήγει στο γάλα είναι πάρα πολύ μικρή (συνήθως λιγότερο από το 1%) αυτής που πίνουμε και φτάνει στο πιο υψηλό επίπεδο λίγες ώρες αφότου πιούμε το καφεδάκι μας.

Ωστόσο, εάν το μωρό σας είναι ακόμα πολύ μικρό -κάτω από τριών ημών- θα πρέπει να είστε πιο προσεκτική γιατί ο οργανισμός των νεογέννητων δεν έχει την ικανότητα να διασπάσει και να αποβάλλει την καφεΐνη. Έτσι, σ' αυτή την περίπτωση μπορεί να προκληθεί εκνευρισμός και διαταραχές στον ύπνο του. Η καλύτερη λύση, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, είναι να παρατηρήσετε προσεκτικά τη συμπεριφορά του δικού σας παιδιού για να διαπιστώσετε εάν και με ποιο τρόπο έχει επηρεαστεί από αυτή τη δική σας μικρή απόλαυση. Και, φυσικά, να μην το παρακάνετε με τον καφέ!