Print this page

Πώς να πείσετε το παιδί σας να δοκιμάσει κάτι που δεν έχει ξαναφάει

Σε 10 βήματα.

Για πολλούς γονείς είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη φροντίδα των παιδιών τους: να τα πείσουν ότι μια μπουκιά μπρόκολο ή σπανακόρυζο δεν πρόκειται να τα δηλητηριάσει ή να τα αφήσει με ψυχικά τραύματα για πάντα! Κι ενώ εμείς γνωρίζουμε καλά ότι αρκεί μόνο μια δοκιμή για να τους αποδείξει ότι ακόμα και τροφές που τους φαίνονται... μπλιαχ, είναι στην πραγματικότητα πεντανόστιμες, εκείνα δεν μας κάνουν τη χάρη και κρατούν ερμητικά κλειστό το στόμα στη θέα οποιασδήποτε τροφής δείχνει περίεργη, καινούρια ή απλώς πράσινη! Επειδή όμως ο επιμένων πάντα στο τέλος νικά, να η στρατηγική που θα ακολουθήσετε για να τα καταφέρετε:

 

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Όσο πιο αγχωμένοι δείχνετε στην προσπάθειά σας να το κάνετε να δοκιμάσει μια μπουκιά, τόσο περισσότερο άγχος θα μεταδώσετε στο παιδί που από αντίδραση θα κρατήσει ακόμα πιο πεισματικά κλειστό το στόμα του.

 

Δοκιμάστε όταν το παιδί πεινάει. Εάν πριν του ζητήσετε να φάει το συγκεκριμένο φαγητό, έχει χορτάσει με διάφορα σνακ, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες. Αντίθετα, εάν του το προτείνετε κάποια στιγμή που έχει πεινάσει, θα διαπιστώσετε ότι οι άμυνές του θα είναι λιγότερο ισχυρές.

 

Ζητήστε να φάει «μόνο μια κουταλιά». Μην πιέσετε το παιδί να φάει μια ολόκληρη μερίδα από κάτι που δεν του είναι οικείο γευστικά. Εξηγήστε του από την αρχή ότι θέλετε απλώς να φάει μια μπουκιά. Έτσι, ακόμα κι αν δηλώσει ότι δεν του άρεσε καθόλου, τουλάχιστον θα το έχει δοκιμάσει.

 

Βάλτε συχνά καινούριες τροφές στο τραπέζι σας. Φροντίστε να γίνει συνήθεια για το παιδί να δοκιμάζει νέες γεύσεις. Εάν δεν είναι κάτι που εντάσσεται στη ρουτίνα του θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να το κάνει.

 

Αφήστε το να συμβάλει στην προετοιμασία του. Ακόμα κι αν δεν έχετε κήπο όπου μπορεί το παιδί να βοηθήσει στην καλλιέργεια της συγκεκριμένης τροφής και να έχει την ευκαιρία να την παρατηρεί να μεγαλώνει μέχρι να φτάσει στο πιάτο του, μπορείτε σίγουρα να το εμπλέξετε με όποιο τρόπο μπορεί και ανταποκρίνεται στην ηλικία του στη διαδικασία ετοιμασίας του φαγητού.

 

Μην προτείνετε εναλλακτικές. Σίγουρα, είναι πιο εύκολο να του δώσετε μακαρόνια αντί για μπάμιες, όμως εάν κάθε φορά που έχετε κάτι που υποψιάζεστε ότι δεν θα θέλει να φάει φδτιάχνετε κάτι διαφορετικό για το παιδί, δεν θα έχει ποτέ την ευκαιρία να μυηθεί σε νέες γευστικές εμπειρίες.

 

Δοκιμάστε κι εσείς τις καινούριες τροφές. Φροντίστε τα παιδιά σας να σας βλέπουν τακτικά να εκτίθεστε σε γεύσεις που δεν συνηθίζετε να τρώτε. Εάν προσπαθήσετε να τους δώσετε κάτι το οποίο ούτε εσείς οι ίδιοι δεν θα τρώγατε με ευχαρίστηση, μην περιμένετε να κάνουν εύκολα το βήμα.

 

Αφήστε το να διαλέξει τι θα φάει. Πηγαίνετε με το παιδί στο σούπερ μάρκετ ή το μανάβικο και ζητήστε του να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορες τροφές που δεν έχει ξαναφάει τι θα ήθελε να δοκιμάσει.

 

Επιβάλλετε έναν νέο κανόνα στο οικογενειακό τραπέζι: Δεν επιτρέπονται οι γκρίνιες. Ιδιαίτερα εάν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί τη στιγμή που το ένα θα αρχίσει να παραπονιέται ότι δεν του αρέσει το φαγητό, θα το κάνουν και τα υπόλοιπα. Συμφωνήστε ότι όποιος δεν θέλει να φάει άλλο έχει το δικαίωμα να το κάνει, αλλά χωρίς φασαρίες και γκρίνιες.

 

Κάντε υπομονή. Μπορεί να χρειαστεί να προσπαθήσετε πολλές φορές μέχρι να καταφέρετε το παιδί σας να ανοίξει το στόμα του για να δοκιμάσει το μπρόκολο -κι ακόμα περισσότερες μέχρι να συνηθίσει τη γεύση και να δεχτεί να φάει και δεύτερη μπουκιά. Μην τα παρατήσετε εύκολα!