Print this page

Το παιδί σας είναι δύσκολο στο φαγητό; Μπορεί να είναι θέμα γονιδίων!

Να μια παράμετρος που δεν είχαμε σκεφτεί!

Γιατί το παιδί αρνείται να φάει οτιδήποτε, εκτός από μακαρόνια και πατάτες; Μήπως φταίει το απίτευτο πείσμα του; Μήπως η δική σας υποχωρητικότητα; Ή φταίει η γιαγιά που του κάνει όλα τα χατίρια; Κι όμως, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα είναι πολύ πιθανό να μην φταίει τίποτα από όλα αυτά και η ιδιοτροπία του στο φαγητό να οφείλεται στα γονίδια!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις ΗΠΑ θέλησαν να διαπιστώσουν εάν κατά πόσο το DNA θα μπορούσε να κάνει ένα παιδί περισσότερο ή λιγότερο «εύκολο» στο φαγητό. Έτσι, μελέτησαν στοιχεία από 153 παιδιά προσχολικής ηλικίας που αφορούσαν τόσο τα γονιδίωμά τους όσο και τους τρόπο με τον οποίο είχαν ανατραφεί από τους γονείς τους και προσπάθησαν να ανακαλύψουν εάν η ιδιοτροπία στο φαγητό ήταν κάτι που προέρχεται από μια εγγενή τάση του παιδιού ή καλλιεργείται. Οι επιστήμονες κατέληξαν στη διαπίστωση ότι παρόλο που υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να μετατρέπουν την ώρα του φαγητού σε ταλαιπωρία για γονείς και παιδιά, και το γονιδίωμα μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο. «Φαίνεται πως κάποια γονίδια που σχετίζονται με τη χημειοδεκτική αντίληψη είναι πιθανό να ευθύνονται για τις ιδιοτροπίες του παιδιού». Έτσι, εάν και κάποιος από τους γονείς (ή και οι δύο) είναι μάλλον «δύσκολος» στο φαγητό, τότε μπορεί να πρόκειται για γονίδιο το οποίο έχει κληροδοτήσει και στα παιδιά του.

Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουμε και μερικούς άλλους πολύ συνηθισμένους παράγοντες στους οποίους συχνά οφείλεται αυτό. Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας το να αντιστέκονται και να αρνούνται να βάλουν στο στόμα τους κάτι που τους δίνουν οι γονείς είναι μια απόπειρα να αποκτήσουν τον έλεγχο και να επαναστατήσουν ενάντια στην «αυθεντία» της μητέρας και του πατέρα τους. Καθώς τα περισσότερα εγκαταλείπουν αρκετά σύντομα αυτή την επιθυμία για αντίσταση μέσω του φαγητού και αρχίζουν να διευρύνουν τη γκάμα των γεύσεων που είναι διατεθειμένα να δοκιμάσουν, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος για την υγεία και την ανάπτυξή τους από αυτό. Εάν όμως αυτή η συμπεριφορά συνεχίζεται τότε είναι πιθανό η διατροφή που ακολουθεί το παιδί να μην είναι ισορροπημένη, κάτι που σημαίνει έλλειψη θρεπτικών συστατικών και αυξημένο ρίσκο να αντιμετωπίσει διατροφικές διαταραχές και στο μέλλον.  

Διαβάστε κι εδώ πώς θα πείσετε το παιδί σας να φάει κάτι που δεν έχει ξαναδοκιμάσει...