Print this page

Πόσο επικίνδυνο είναι για τα παιδιά να πίνουν καφέ ή αναψυκτικά με καφεΐνη;

Αρκετά, απαντούν οι επιστήμονες!

Δεδομένου ότι είναι γεμάτα ενέργεια από τη φύση τους, τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη από καφεΐνη για να «ξυπνήσουν», όπως ενδεχομένως οι ενήλικες. Ωστόσο, ιδιαίτερα όταν μπαίνουν στην εφηβεία και στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αποδείξουν στους άλλους και τον εαυτό τους ότι είναι πια αρκετά «μεγάλοι», συχνά ζητούν να πιουν κι εκείνα καφέ ή να δοκιμάσουν ή έστω να συνοδέψουν το φαγητό τους με κάποιο αναψυκτικό τύπου κόλα ή κάποιο ενεργειακό ποτό. Όμως αν η πολλή καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, νευρικότητα, αναστάτωση στο στομάχι, πονοκέφαλο, δυσκολία στη συγκέντρωση και αυξημένο καρδιακό παλμό στους ενήλικες, φανταστείτε πώς μπορεί να επηρεάσει έναν ανήλικο. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στην ερώτηση «σε ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να πιει καφέ», οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν πρέπει να εισαχθεί στην καθημερινότητα ενός ατόμου πριν το τέλος της εφηβείας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η καφεΐνη σε οποιαδήποτε μορφή δεν συνιστάται για παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. Ανάμεσα στις παρενέργειες που μπορεί να έχει η κατανάλωσή της -εκτός από την αδυναμία συγκέντρωσης και τη νευρικότητα- συγκαταλέγονται και άλλες όπως η φθορά του οδοντικού σμάλτου και η μείωση οστικής πυκνότητας. Επίσης, τα παιδιά που πίνουν καφέ ή καφεϊνούχα αναψυκτικά τείνουν να έχουν μειωμένη όρεξη για φαγητό, κάτι που είναι σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι κατά τη διάρκεια της εφηβείας ένας άνθρωπος παίρνει σχεδόν το μισό σωματικό βάρος που θα έχει στην ενήλικη ζωή του! Εάν η όρεξή του επηρεαστεί, υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί αρνητικά και η ανάπτυξή του.

Τέλος, επειδή η καφεΐνη έχει εθιστική δράση, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι καλό είναι κάτω από την ηλικία των 18 οι νέοι να μην αποκτούν εθιστικές συνήθειες. Με άλλα λόγια, είτε πρόκειται για έναν καθημερινό καφέ είτε για αναψυκτικό ή ενεργειακό ποτό καλό είναι τα παιδιά να μείνουν μακριά, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσουν το λύκειο!