Print this page

Τι να δώσετε σε ένα παιδί να φάει όταν πονάει ο λαιμός του

Αυτές οι τροφές ανακουφίζουν αλλά και το βοηθούν να ξεπεράσει πιο γρήγορα το κρύωμα.

Φθινόπωρο... Σχολεία... Ιώσεις... Δυστυχώς, η σειρά αυτή ακολουθείται σχεδόν πάντα απαρέγκλιτα. Εάν και στην οικογένειά σας έχουν αρχίσει να κάνουν την επίσκεψή τους οι πρώτες ιώσεις, οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας φανούν πολύ χρήσιμες. Πρόκειται για κάποιες τροφές που μπορεί να φάει ευχάριστα το παιδί όταν πονάει ο λαιμός του και που, επιπλέον, έχουν αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες ώστε να το βοηθούν τον οργανισμό του να ξεπεράσει πολύ πιο γρήγορα την ίωση. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειας έχει τέτοια συμπτώματα.

Κοτόσουπα

Αυτό το αγαπημένο comfort food παραμένει στην κορφή της σχετικής λίστας από τότε που εμείς ήμασταν παιδιά και η μαμά ή η γιαγιά ετοίμαζε κοτόσουπα με την εμφάνιση του πρώτου βήχα! Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, οι ειδικοί διαπίστωσαν και στα εργαστήρια ότι η κοτόσουπα έχει πράγματι αντιβιοτικές ιδιότητες, ανακουφίζει από το μπούκωμα, βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και προστατεύει από περαιτέρω λοιμώξεις. Και επειδή είναι ζεστή και υγρή, ανακουφίζει άμεσα τον πονεμένο λαιμό! Προσθέστε στη συνταγή που ήδη προτιμάτε περισσότερα λαχανικά για ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία από βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Μπανάνα

Όταν πονάει ο λαιμός μας είναι λογικό να μη θέλουμε να φάμε όξινα φρούτα (όπως για παράδειγμα πορτοκάλι), γιατί τον ερεθίζουν ακόμα περισσότερο. Συχνά επίσης τα παιδιά δεν θέλουν να φάνε μήλο επειδή είναι σκληρό και πονάνε για να το καταπιούν. Οι μπανάνες όμως έχουν την ιδανική υφή και δεν προκαλούν επιπλέον πόνο στο λαιμό και επιπλέον περιέχουν κάλιο και βιταμίνες C και Β6, ενώ είναι εξαιρετικά εύπεπτες.

Λεμόνι με μέλι

Φτιάξτε το δικό σας σπιτικό σιρόπι για το λαιμό, διαλύοντας μια κουταλιά μέλι σε λίγο χυμό λεμονιού. Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα λίγο ζεστό νερό. Δρα πολύ ανακουφιστικά για τον πόνο στο λαιμό.

Αυγό

Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική πηγή ενέργειας που έχει ανάγκη ο οργανισμός όταν δουλεύει για να αντιμετωπίσει έναν ιό. Τα αυγά -και κυρίως το ασπράδι- είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη και επιπλέον, είναι μαλακά και μεταβολίζονται εύκολα. Αποφύγετε να προσθέσετε αλάτι που μπορεί να ερεθίσει το «γδαρμένο» λαιμό.

Χαμομήλι ή τσάι του βουνού με μέλι και τζίντζερ

Τα φυτικά ροφήματα και το μέλι έχουν χρησιμοποιούνται ως «φάρμακα» εδώ και αιώνες. Ένα τέτοιο ζεστό ρόφημα ανακουφίζει από τον πόνο στο λαιμό και κάνει το παιδί να νιώθει άμεσα πολύ καλύτερα.

Καρότο

Άλλη μία θρεπτική και εύπεπτη τροφή που συνήθως αρέσει στα παιδιά. Επειδή τα καρότα έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες είναι ιδανικά για όταν κάποιος έχει μια ίωση. Προτιμήστε να τα βράσετε σε νερό ή να τα μαγειρέψετε στον ατμό πριν τα δώσετε στο παιδί γιατί ωμά είναι πολύ σκληρά -κάτι καθόλου ευχάριστο για τον πονεμένο λαιμό του.

Μακαρόνια

Τα παιδιά τα λατρεύουν και, μιας και πρέπει να φάνε κάτι, μπορείτε να τους κάνετε το χατήρι και να τους φτιάξετε μια μακαρονάδα με μια ελαφριά σάλτσα. Προτιμήστε τα μακαρόνια ολικής άλεσης που προσφέρουν επίσης στο παιδί βιταμίνες Β1, Β2, Β3, ψευδάργυρο, σίδηρο και φυτικές ίνες. Σερβίρετέ τα ζεστά για μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πονεμένο λαιμό.

Χυλό βρώμης

Βράστε νιφάδες βρώμης μέσα σε γάλα, προσθέστε μέλι ή/και κομματάκια μπανάνας και δώστε το χλιαρό στο παιδί. Είναι πολύ μαλακό κι ευχάριστο στην υφή και είναι μια εξαιρετική επιλογή για το πρωινό!