Print this page

Τι να τρώτε για να μείνετε πιο γρήγορα έγκυος

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις τροφές που αυξάνουν τη γονιμότητα (αλλά και ποιες πρέπει να αποφεύγετε).

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που Ερευνητές που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Επιθεώρηση Human Reproduction φαίνεται πως οι διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα των γυναικών. Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από περισσότερες από 5.500 γυναίκες από τη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και ανακάλυψαν ότι οι πιο γόνιμες ανάμεσά τους ήταν όσες έτρωγαν περισσότερα φρούτα. Συγκεκριμένα, όσες κατανάλωναν τα λιγότερα φρούτα ήταν κατά 50% πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας! Ανακάλυψαν μάλιστα και μια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων και το χρόνο που απαιτείται για τη σύλληψη, υποστηρίζοντας πως όσο περισσότερα φρούτα έτρωγε μια γυναίκα τόσο πιο σύντομα κατάφερνε να συλλάβει.

Στην ίδια έρευνα, αναδείχτηκε και ο αρνητικός ρόλος που μπορεί να παίξει η διατροφή στη σύλληψη. Έτσι, φαίνεται πως οι γυναίκες που έτρωγαν πρόχειρο φαγητό (fast food) τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν διπλάσιο κίνδυνο υπογονιμότητας, σε σχέση με όσες δεν έτρωγαν ποτέ ή έτρωγαν σπάνια. Σε ό,τι αφορά το χρόνο που απαιτείται για τη σύλληψη, τα ευρήματα διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού καθυστερεί το χρόνο σύλληψης. Αντίθετα, η κατανάλωση πράσινων λαχανικών και ψαριών φαίνεται πως δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το χρόνο που μεσολαβεί μέχρι να επιτευχθεί η σύλληψη.

«Συστήνουμε στις γυναίκες που θέλουν αποκτήσουν παιδί να ακολουθούν μια διατροφή μεσογειακού τύπου και τις διατροφικές συστάσεις για την εγκυμοσύνη που ισχύουν στη χώρα τους» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, δρ Jessica Grieger από τον Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας..