Print this page

4 superfoods να προσθέσετε στη διατροφή του μωρού σας

Όταν αρχίσει να τρώει στερεές τροφές

Τα superfood είναι μια μόδα που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν πρόκειται για τροφές που ανακαλύφθηκαν τώρα αλλά για αυτές που περιέχουν τόσο πολλά θρεπτικά συστατικά ώστε μπορούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή μας με πολλές ουσίες που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Και, φυσικά, αξίζει να τα βάλουμε και στη διατροφή του μωρού μας, όταν ξεκινήσει να εμπλουτίζει το διαιτολόγιό του με ποικιλία στερεών τροφών, πάντα σε συνεργασία με τον παιδίατρό μας. Μερικά από τα πιο διάσημα superfoods που είναι καλό να δίνουμε και στα παιδιά, είναι τα εξής:

Αβοκάντο

Χάρη στη μαλακή υφή και την ουδέτερη γεύση τους μπορούν να προστεθούν σε ένα σωρό γεύματα του μωρού, είτε αλμυρά (πουρές) είτε γλυκά (φρουτόκρεμα). Επειδή είναι πολύ πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα, προάγουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.

Σπόροι chia

Πρόκειται για σπόρους μικροσκοπικούς αλλά... θαυματουργούς! Είναι πολύ πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο και πρωτεΐνη. Μπορούμε να προσθέσουμε μια μικρή κουταλιά στο γιαουρτάκι του ή να τα μουλιάσουμε αποβραδίς σε γάλα και την άλλη μέρα να το βράσουμε και να το δώσουμε σαν χυλό.

Βρόμη

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πολύ θρεπτικά και πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες που έχει ανάγκη το μωρό (και όχι μόνο). Επιπλέον, η βρόμη έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Προτιμήστε την απλή βρόμη -χωρίς προσθήκη ζάχαρης- και ανακατέψτε τη με γιαούρτι και χυμό φρούτων για να αρέσει περισσότερο στο μωρό σας.

Γλυκοπατάτα

Δεν είναι μόνο πολύ θρεπτική αλλά και εξαιρετικά νόστιμη και γι' αυτό τα μωρά συνήθως την προτιμούν. Περιέχει βιταμίνη Α και βήτα-καροτίνη, αλλά και κάλιο, ασβέστιο και φυλικό οξύ. Γίνονται πολύ εύκολα πουρές (μαζί με κανονικές πατάτες, καρότο ή και μόνες τους) και συνοδεύουν τέλεια τα γεύματα του μωρού με κρέας ή ψάρι.