Print this page

Οι βασικοί κανόνες της υγιεινής διατροφής

Πως θα μάθουν τα παιδιά μας να τρώνε σωστά χωρίς να χρειάζεται να στεκόμαστε σαν μπαμπούλες πάνω από κεφάλι τους;

Καταρχάς, είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν με ποιο τρόπο το φαγητό επηρεάζει το σώμα τους ώστε να καταλάβουν γιατί είναι απαραίτητο να μάθουν να κάνουν υγιεινές επιλογές. Πώς θα γίνει αυτό;

Δεν χρειάζονται κανόνες, αρκεί να υπάρχει ρουτίνα. Φροντίζουμε όλη η οικογένεια να τρέφεται υγιεινά. Εξηγούμε πως πάντα σε κάθε κύριο γεύμα τρώμε μισή μερίδα λαχανικά και δυο φορές τη μέρα φρούτα γιατί έχουν θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη.  Επίσης, τρώμε μισή μερίδα προϊόντα ολικής άλεσης και άπαχη πρωτεΐνη που παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για να τρέξουμε, να χορέψουμε, να παίξουμε. Μπορούμε να τους δείχνουμε και τα φαγητά που εννοούμε όταν μαγειρεύουμε στη κουζίνα ή όταν είμαστε στην αγορά και τον μανάβη.

Δεν υπάρχει καλό και κακό φαγητό για τα παιδιά. Αντιθέτως, όλα έχουν θέση στο διαιτολόγιό τους. Απλώς κάποια από αυτά τα τρώνε με μεγαλύτερη συχνότητα, δηλαδή κάθε μέρα, όπως τα δημητριακά ή τα γαλακτοκομικά και άλλα λιγότερο συχνά όπως οι βάφλες. Το φαγητό με ελάχιστη διατροφική αξία όπως οι τηγανητές πατάτες δεν εξορίζεται από την παιδική διατροφή, αλλά καλό είναι να μην εμφανίζεται συχνά στο τραπέζι.

Το μέγεθος μετράει. Δεν είναι μόνο τι τρώνε τα παιδιά μας αλλά και πόσο τρώνε. Ακόμα και μικρά παιδιά μπορούν μάθουν πως η σωστή ποσότητα για να τρώμε μακαρόνια ή ρύζι είναι όση η γροθιά μας, η πρωτεΐνη όση η παλάμη μας και το βούτυρο ή η μαγιονέζα όσο και η άκρη του αντίχειρα μας.

Μειώνουμε την κατανάλωση γλυκών. Εξηγούμε στα μεγαλύτερα παιδιά γιατί η καραμέλα και τα μπισκότα ενώ έχουν πολύ ωραία γεύση κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στο σώμα τους. Στα μικρότερα παιδιά μπορούμε να πούμε πως αν φάνε πολλά γλυκά θα βαρυστομαχιάσουν και θα χαλάσουν τα δόντια τους. Για επιδόρπιο μπορούμε να προσφέρουμε φρούτα και να περιορίσουμε την κατανάλωση γλυκών σε δυο με τρείς φορές την εβδομάδα.

Διαβάστε κι εδώ 5 ρεαλιστικούς τρόπους να μειώσετε τη ζάχαρη που καταναλώνει το παιδί...

Μαθαίνουμε τα παιδιά να εμπιστεύονται την αίσθηση κορεσμού που έχουν και να ξέρουν πότε πραγματικά πεινάνε και πότε απλά έχουν λιγούρες. Επίσης να μάθουν πως τρώμε όταν πεινάμε και σταματάμε όταν χορτάσουμε. Γι’ αυτό αποφεύγουμε να τα περιτριγυρίζουμε με διάφορα σνακς ή τεράστιες ποσότητες φαγητού για να μην τα πιάσει λαιμαργία. Πρέπει να τα βοηθήσουμε να ακούν το σώμα τους, δεν τα πιέζουμε να φάνε μέχρι και την τελευταία τους μπουκιά αν δεν θέλουν, δεν απαιτούμε να καθαρίσουν το πιάτο τους.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του γεύματος, δεν υπάρχουν στο χώρο αναμμένες οθόνες (τηλεόραση, tablet κ.λπ) για να μην αποσπάται η προσοχή τους και δεν ξέρουν ούτε τι τρώνε ούτε αν και πότε χόρτασαν.

Διαβάστε κι εδώ πώς να πείσετε το παιδί σας να δοκιμάσει κάτι που δεν έχει ξαναφάει...