Print this page

Finger food για παιδιά

Πολλοί γονείς παραπονούνται πως τα νήπια παιδιά τους  δεν τρώνε τίποτα, με αποτέλεσμα  πολλές φορές ή να τα ταΐζουν με το ζόρι ή να τα αφήνουν να φάνε συσκευασμένα ή προπαρασκευασμένα  φαγητά, έστω «για να βάλουν κάτι στο στόμα τους».

Έτσι, πολλές φορές προστρέχουμε σε πατατάκια, μπισκότα, σουβλάκια, πίτσες και πολλά άλλα έτοιμα φαγητά ή σνακς που βρίσκουμε σε αφθονία στην αγορά. Όμως…

Από την μία τα έτοιμα, συσκευασμένα φαγητά έχουν διάφορα συντηρητικά για να παραμένουν στα ράφια των καταστημάτων. 
Επίσης είναι φορτωμένα με επιπλέον αλάτι ή/και ζάχαρη και όσα είναι τηγανισμένα (τσιπς) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και σχεδόν καθόλου υγιεινές θρεπτικές ουσίες. Επιπλέον, τα φαγητά αυτού του είδους είναι ακριβά και προκαλούν εθισμό.

Από την άλλη όταν ταΐζουμε με το ζόρι το παιδί εκείνο θα αντιδράσει με το να σιχαθεί εντελώς διάφορα φαγητά ή ακόμα χειρότερο, να αποκτήσει προβλήματα διατροφής.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να μάθουν τα μικρά μας να τρώνε μόνα τους, υγιεινά φαγητά; Φτιάχνουμε υγιεινό finger food!   

Τα πάρτι είναι μία από τις περιπτώσεις που το έτοιμο και προπαρασκευασμένο φαγητό έχει την τιμητική του. Μπορούμε όμως να πάρουμε την απόφαση και να προετοιμάσουμε το δικό μας finger food για όλα τα παιδιά χωρίς να χρειαστεί να ψάχνουμε με  τι ώρες την αγορά ή να σπαταλήσουμε πολύ χρόνο στην κουζίνα μαγειρεύοντας!  

Διαβάστε μερικές πρακτικές προτάσεις μας για ένα  υγιεινό, γιορτινό μενού αλλά και για σνακ μεσα στην ημέρα: 

Mικρά τοστάκια : Ψωμί τοστ ή ψωμί μπριος και καρότο ή ψητό κολοκύθι σε φέτες με τυρί. Τα παιδιά θα τα λατρέψουν!

Κομμένα φρούτα εποχής σε μπολ ή φρουτοσουβλάκια άλλο ένα θαυμάσιο σνακ.

Κράκερς σε ντιπ γιαουρτιού, χούμους ή γουακαμόλε, όλα νόστιμα, θρεπτικά, υγιεινά!

Πολύ καλή ιδέα είναι και στικάκια λαχανικών αντί για κράκερ!

Ποπ κορν με διάφορες γεύσεις (τυρί, σοκολάτα, πάπρικα) Κανένα παιδί δεν θα το αρνηθεί!

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και ένα πιάτο όπως πίτσα με λαχανικά και τυρί, σπιτικά μπέργκερ, ψητές πατάτες με πάπρικα ή σουβλάκι με πίτα ολικής άλεσης, χειροποίητα μπιφτέκια, ψητές πατάτες και σος γιαούρτι.

Όλα τα παιδιά αγαπούν τα γλυκά και θα ξετρελαθούν αν φτιάξετε μικρά μάφινς, κέικ σοκολάτας και γρανίτα φρούτων!