Print this page

Χαρούμενα γεύματα

Πως θα κάνετε την ώρα του φαγητού ευχάριστη εμπειρία για το παιδί σας
Αφήνετε το παιδί να αποφασίσει πόσο θα φάει. Είναι ευθύνη του γονέα να αποφασίσει πότε και τι θα είναι το φαγητό, το παιδί θα αποφασίσει αν θα φάει και πόσο. Να θυμάστε πως ο γονιός παρέχει και το παιδί αποφασίζει. Πρέπει να προσφέρετε ποικιλία υγιεινών τροφών στο παιδί για να μπορεί να επιλέξει τι του αρέσει σε γεύση, υφή, σχήμα, μυρωδιά. Είναι φυσιολογικό να αλλάζει η όρεξη του παιδιού από γεύμα σε γεύμα, από μέρα σε μέρα.

Αποφύγετε περισπασμούς κατά τη διάρκεια του φαγητού. Κλείστε την τηλεόραση, μαζέψετε παιχνίδια, πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο τα κατοικίδια ώστε να συγκεντρωθεί το παιδί στο φαγητό του. Χρησιμοποιείστε την ψηλή καρέκλα που περιορίζει το παιδί στο πιάτο με το φαγητό του

Ενθαρρύνετε την όρεξη. Αφήνετε τουλάχιστον 3 ώρες ανάμεσα στα κύρια γεύματα. Αποφύγετε το γάλα ή τους χυμούς μαζί με το σνακ γιατί θα φουσκώσει το παιδί. Το πρόγραμμα των γευμάτων βοηθά το παιδί να αποκτήσει ρουτίνα.

Φάτε μαζί με το παιδί σας. Είναι πολύ σημαντικές οι ώρες που κάθεται η οικογένεια γύρω από το τραπέζι, ενδυναμώνουν οι δεσμοί ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας.

Δείξτε στο παιδί σας πως απολαμβάνετε την παρέα του και μιλήστε μαζί του αντί να επικεντρωθείτε στο φαγητό σας
Στα παιδιά αρέσει να τρώνε παρέα με τους γονείς τους ή με συγγενείς γι' αυτό και θα δοκιμάσουν πιο εύκολα νέο φαγητό αν δουν τους γονείς τους ή τους συγγενείς τους να το τρώνε.

Να είστε ήρεμοι και υπομονετικοί. Αν ένα παιδί δεν έχει τελειώσει το φαγητό του το απομακρύνετε χωρίς σχόλιο, το παιδί σας έχει φάει αρκετά. Τα παιδιά αναστατώνονται από την αντίδραση των γονιών τους γι' αυτό όσο λιγότερο φασαρία κάνετε για το φαγητό τους τόσο το καλύτερο.

Εννοείται πως δεν δωροδοκείτε το παιδί σας για να φάει, να το κάνει μόνο αν πεινάει. Επίσης δεν ταράζουμε το παιδί και δεν δείχνουμε ούτε φαινόμαστε θυμωμένοι όταν τρώει.

Η ώρα του φαγητού δεν πρέπει να διαρκεί πάνω από 20 - 30 λεπτά. Μετά από εκείνη την ώρα ό,τι δεν έχει φαγωθεί απομακρύνεται.

Σερβίρετε φαγητό ανάλογα με την ηλικία και την ανάπτυξη του κάθε παιδιού. Δεν δίνετε στο παιδί να φάει ένα πιάτο γεμάτο ως πάνω γιατί μπορεί να μπουχτίσει και μόνο που το βλέπει. Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν πόσο θα φάνε, αν θέλουν περισσότερο, θα ζητήσουν.

Τα παιδιά φοβούνται συνήθως νέες γεύσεις και συνήθως μπορεί να χρειαστούν να δουν το ίδιο φαγητό πάνω από 5 φορές πριν το δοκιμάσουν. Μην αποθαρρύνεστε, συνεχίστε να μαγειρεύετε νέες γεύσεις για το παιδικό γεύμα. Μπορείτε να δίνετε μικρές ποσότητες από μια νέα γεύση μαζί με φαγητό που ξέρετε πως αρέσει στο παιδί σας.

Επίσης το παιδί πρέπει να δει και εσάς να τρώτε ό,τι του προτείνετε να δοκιμάσει. Δώστε το παράδειγμα στο παιδί σας με το να έχει επιλέξει ποικιλία στα γεύματα και υγιεινή διατροφή

Ενθαρρύνετε το παιδί να τρώει μόνο του. Τα παιδιά άνω των 9 μηνών χρειάζεται να φάνε μόνα τους και τα περισσότερα παιδιά θέλουν να επιλέγουν τι θα φάνε, γι' αυτό αν μπορείτε, δώστε τους την επιλογή.

Το παιδί μπορεί να λερωθεί με το φαγητό, στο πρόσωπο ή τα χέρια και μην το σκουπίζετε κάθε τόσο και λιγάκι. Αν φοβάστε πως θα ρίξει πολύ φαγητό κάτω απλώστε γύρω του ένα σεντόνι.