Print this page

Το παιδί μου αρνείται να φάει οποιοδήποτε λαχανικό!

Τι κάνουμε σ' αυτή την περίπτωση;
Το σενάριο είναι λίγο-πολύ γνωστό: τα λαχανικά εγκαταλείπουν το πιάτο μόνο για να πέσουν στο πάτωμα, να πάνε στο στομάχι του σκύλου ή στα σκουπίδια, αλλά ποτέ δεν καταλήγουν στο στόμα του παιδιού! Και μόνο στην εικόνα ενός πιάτου με σπανάκι ή μπρόκολο ή ακόμα και στην παραμικρή υποψία ενός μικρού φύλλου από μαϊντανό, το παιδί είναι ικανό να αρνηθεί να φάει οτιδήποτε!
Το πρόβλημα σίγουρα είναι ότι εμείς οι γονείς ξέρουμε πως τα λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού. Καταναλώνοντάς τα προμηθεύουμε τον οργανισμό με συστατικά που προστατεύουν τα μάτια, το δέρμα, τα οστά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και συμβάλλουν στην υγεία των κυττάρων. Επίσης, περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στο να διατηρούνται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το παιδί αρνείται ακόμα και να δοκιμάσει; Ελπίζουμε ότι οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να το πείσετε:
- Ο πουρές από λαχανικά εύκολα «κρύβεται» μέσα σε άλλα φαγητά που το παιδί σας προτιμάει να τρώει, όπως τα μακαρόνια, οι σούπες και οι σάλτσες. Αρκεί, να φροντίσετε να επιλέξετε λαχανικά που δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τη γεύση, το χρώμα και τη σύσταση του φαγητού, όπως γλυκοπατάτα, κουνουπίδι, καρότο. Το καλό είναι ότι ο πουρές λαχανικών, περιέχει συμπυκνωμένα τα θρεπτικά συστατικά, οπότε και με μια μικρή ποσότητα, μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε στο παιδί.
- Οι έρευνες έχουν δείξει ότι χρειάζονται 15 έως 20 προσπάθειες μέχρι να δεχτεί το παιδί να δοκιμάσει μια καινούρια τροφή. Οπότε, μην απογοητεύεστε εάν έχει ήδη αρνηθεί ένα λαχανικό τρεις-τέσσερις φορές. Θα πρέπει να επιμείνετε, χωρίς να δείξετε ότι αγχώνεστε από την άρνησή του.
- Εάν έχετε προσπαθήσει πολλές φορές να δώσετε μαγειρεμένα λαχανικά στο παιδί -χωρίς επιτυχία- είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε να του τα δώσετε ωμά. Πολλά παιδιά τρώνε τον κατεψυγμένο αρακά απευθείας από τη σακούλα! Ή προτιμάνε τα μπαστουνάκια λαχανικών (αγγούρι, χρωματιστές πιπεριές, σέλερι, καρότο) που μπορούν να βουτάνε μέσα σε κέτσαπ ή γιαούρτι.
- Το σπαγγέτι λαχανικών είναι μια από τις νέες τάσεις στη διατροφή και μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη και για τα παιδιά. Δοκιμάστε να κόψετε με το μαντολίνο σε λεπτές λωρίδες λαχανικά, όπως καρότο ή κολοκύθι, και βράστε τα στο ίδιο νερό με τα αγαπημένα του μακαρόνια. Στη συνέχεια, σερβίρετε όλα μαζί στο πιάτο, μαζί με μια σάλτσα που θα... καλύψει τα ίχνη τους.
- Αντί να περιμένετε το παιδί σας να φάει τα λαχανικά του, μπορείτε να του τα δώσετε να τα πιει! Επενδύστε σε έναν αποχυμωτή και προσθέστε στην πορτοκαλάδα του χυμό από παντζάρι, καρότο, σπανάκι ή ό,τι άλλο διαπιστώσετε ότι ταιριάζει στη γεύση του.
- Μπορείτε να φτιάξετε ακόμα και γλυκά με λαχανικά, όπως το κέικ καρότου -σας έχουμε ήδη δώσει τη συνταγή εδώ. Μπορείτε στην ίδια συνταγή να αντικαταστήσετε το τριμμένο καρότο με τριμμένο κολοκύθι