Print this page

H έγκυος και το φαγητό της

Ποιες είναι οι βασικές θρεπτικές ουσίες που πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δεν χρειάζεται να τονίσουμε τη σημασία της διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.
Σε γενικές γραμμές, όπως φυσικά θα σας έχει ενημερώσει και ο γιατρός σας, πρέπει να τρώτε μια ποικιλία τροφών όσο λιγότερο επεξεργασμένων τροφών γίνεται. Βέβαια καλό είναι να τρώτε και τα αγαπημένα σας φαγητά. Μπορεί να μην είναι τόσο θρεπτικά για το σώμα είναι όμως «τροφή της ψυχής»!

Ακολουθούν τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για αυτή την τόσο ιδιαίτερη περίοδο της ζωής σας: ποια είναι, που βοηθούν και που θα τα βρείτε.

Πρωτεΐνη
Κατά μέσο όρο μια έγκυος χρειάζεται παραπάνω από 25 γρ. πρωτεΐνη την ημέρα για να ενισχύσει ο οργανισμός της ανάπτυξη του μωρού. Η ποσότητα μπορεί να σας φανεί μεγάλη όμως αν σκεφτείτε πως η πρωτεΐνη δεν βρίσκεται μόνο στο κρέας και αν την εντάξετε σε όλα σας τα γεύματα τότε δεν θα έχετε πρόβλημα.
Τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη εκτός από το κρέας είναι τα θαλασσινά, τα φασόλια, τα καρύδια, οι φακές, τα προϊόντα ολικής άλεσης


Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Σίγουρα θα έχει πέσει στην αντίληψή σας όλος ο χαμός για το πόσο απαραίτητη είναι στον οργανισμό η Ωμέγα 3. Ε, λοιπόν, είναι αλήθεια. Τα λιπαρά οξέα δεν τα παράγει ο οργανισμός γι' αυτό πρέπει εσείς να τον τροφοδοτείτε ιδιαίτερα αν περιμένετε παιδί. Έρευνες δείχνουν πως τα λιπαρά οξέα συνδέονται με την καλή όραση και τη διανοητική ανάπτυξη των βρεφών. Μια έγκυος καλό είναι να καταναλώνει 200-300 ml, 3 φορές την μέρα.
Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε Ωμέγα 3 και καλό είναι να τα καταναλώνετε και μετά την εγκυμοσύνη εάν θηλάζετε. Η ενδεικνυόμενη ποσότητα κατανάλωσης σε θαλασσινά είναι γύρω στα 350 γρ. πάντα χαμηλής περιεκτικότητας σε ιώδιο. Προτιμήστε σολωμό, γαρίδες, τόνο σε κονσέρβα.
Εάν δεν σας αρέσουν τα θαλασσινά, μπορείτε να δοκιμάσετε καρύδια, λιναρόσπορο, καρπούς τσια ή ίσως ένα σχετικό συμπλήρωμα διατροφής. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Σίδηρος
Η ανάγκη για σίδηρο αυξάνεται κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης και έτσι μια μητέρα μαζί με το έμβρυο της χρειάζονται σχεδόν 10 ml σε καθημερινή βάση. Ο σίδηρος μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα και η κατανάλωσή του διώχνει μακριά την κούραση που σχετίζεται με την σιδηροπενία. Επίσης, ένα μωρό χρειάζεται να αποθηκεύσει σίδηρο κατά τη διάρκεια της κύησης ώστε να διαθέτει τους πρώτους 4-6 μήνες ζωής του.
Σίδηρο μπορούμε να βρούμε στα ζώα, στα λαχανικά και στα όσπρια. Η απορρόφηση του από τον οργανισμό διευκολύνεται με φαγητά που περιέχουν βιταμίνη C όπως τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, οι πιπεριές.
Επειδή πολλές γυναίκες πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία, καλύτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βρείτε, αφού κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις, την ποσότητα που χρειάζεστε και τον τρόπο που θα την καταναλώνετε.
Σίδηρος υπάρχει στο άπαχο κρέας, στο βοδινό, στο σπανάκι, στις φακές


Φολικό οξύ
Το φολικό οξύ είναι βοηθά στη σύνθεση και τη καλή λειτουργία του DNA και του RNA, τις βασικές δομές ζωής καθώς επίσης για την καλή λειτουργία του αιμοποιητικού ιστού, του ιστού των νεύρων και των ιστών που αναπτύσσουν τα έμβρυα. Μπορείτε να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι λοιπόν για εσάς και το μωρό σας.
Θα το βρείτε στα εσπεριδοειδή, στον ανανά, στους ξηρούς καρπούς, στην παπάγια, στο ρύζι, στα μακαρόνια.

Ασβέστιο
Τελευταίο αλλά εξίσου βασικό με τα παραπάνω είναι το ασβέστιο για δυνατό και υγιή σκελετό. Είναι σημαντικό για τη κίνηση των μυών κα τη σωστή λειτουργία το νευρικού συστήματος. Το ασβέστιο αποθηκεύεται στα κόκκαλα στο σώμα μας γι' αυτό αν κάνετε δίαιτα φτωχή σε ασβέστιο ενόσω είστε έγκυος, το σώμα θα «απορροφά» ασβέστιο και για εσάς και για το μωρό σας από το ήδη αποθηκευμένο, με άσχημες συνέπειες τόσο για εσάς (οστεοπενία) όσο και για το παιδί σας (κακή ανάπτυξη)
Ασβέστιο εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, βρίσκουμε στα φυλλώδη λαχανικά, στο τόφου, στους ξηρούς καρπούς.