Print this page

Παιδί και διατροφή

Συμβουλές για να μάθετε σωστές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά σας 

Ασκείτε σημαντική επιρροή στο παιδί σας γι'αυτό και μπορείτε να κάνετε πολλά για να το βοηθήσετε να αναπτύξει υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Προσφέροντας μια ποικιλία τροφών το βοηθάτε να πάρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από κάθε ομάδα τροφίμων. Μαζί σας είναι πιο πιθανό είναι να δοκιμάσει νέα τρόφιμα αλλά και να του αρέσουν περισσότερα τρόφιμα. Όταν ένα παιδί αναπτύσσει γευστικές συνήθειες είναι ευκολότερο για εσάς να σχεδιάσετε τα οικογενειακά γεύματα. Μαγειρεύουμε μαζί, τρώμε μαζί, μιλάμε και κάνουμε το γεύμα οικογενειακή μας υπόθεση!
 
Φάτε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως σε γεύματα ή σνακ. Αφήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι σας αρέσει η υγιεινή διατροφή
 
Πηγαίνετε μαζί να αγοράσετε τρόφιμα. Οι αγορές τροφίμων μπορούν να διδάξουν το παιδί σας για τη σωστή διατροφή. Συζητήστε από πού προέρχονται τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι πρωτεΐνες. Αφήστε το παιδί σας να κάνει διαλέξει όταν αγοράζετε για να μάθει να κάνουν υγιεινές επιλογές.
 
Γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα. Κόψτε τα τρόφιμα σε διασκεδαστικά και εύκολα σχήματα με κόπτες μπισκότων. Δώστε όνομα σε ένα πιάτο που ετοιμάσατε παρέα με το παιδί σας: Σερβίρετε για παράδειγμα  «Σαλάτα Ντοματένια» ή «Πατάτες φούρνου Ριγανούλες» στο δείπνο. Ενθαρρύνετε το παιδί να εφεύρει νέα σνακ. Κάντε τα δικά σας μίγματα με δημητριακά και αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη.

Προσφέρετε τα ίδια πιάτα σε όλη την οικογένεια. Σταματήστε να μαγειρεύετε κατά παραγγελία και να φτιάχνετε διάφορα πιάτα για να ικανοποιήσετε τα παιδί σας. Είναι ευκολότερο και πιο οικονομικό να σχεδιάζετε οικογενειακά γεύματα για όλη την οικογένεια. 

Ανταμοιβή με προσοχή, όχι φαγητό. Δείξτε την αγάπη σας με αγκαλιές και φιλιά. Παρηγορείστε με αγκαλιές και συνομιλίες. Επιλέξτε να μην προσφέρετε γλυκά ως ανταμοιβή γιατί το παιδί σας θα μάθει να σκέφτεται ότι τα γλυκά ή τα επιδόρπια είναι καλύτερα από άλλα τρόφιμα. Αν το παιδί δεν τρώει το φαγητό του σίγουρα δεν χρειάζεται «έξτρα» καραμέλες ή μπισκότα ως τρόφιμα αντικατάστασης.

 Δώστε σημασία ο ένας στον άλλο όταν είστε στο τραπέζι.  Μιλήστε για διασκεδαστικά και ευχάριστα πράγματα στο γεύμα. Απενεργοποιήστε την τηλεόραση. Λάβετε τηλεφωνικές κλήσεις αργότερα. Προσπαθήστε να κάνετε τα γεύματα σας χωρίς άγχος.

Ακούστε το παιδί σας. Εάν το παιδί σας πει ότι πεινάει, προσφέρετε ένα μικρό, υγιεινό σνακ - ακόμα κι αν δεν είναι προγραμματισμένη ώρα για φαγητό. Δώστε επιλογές για να κάνει το παιδί: Αντί να ρωτήσετε «θέλεις μπρόκολο για σαλάτα το βράδυ;» προτιμήστε να ρωτήσετε «τι θα ήθελες για σαλάτα το βράδυ; χόρτα βραστά ή κουνουπίδι;» 

Περιορίστε την ώρα της οθόνης. Μην επιτρέπετε περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα παιχνίδια τηλεόρασης και υπολογιστών. Αν παρακολουθείτε κάτι στη τηλεόραση , σηκωθείτε και μετακινηθείτε κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων για να κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα 

Ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα και κάντε την διασκέδαση για όλη την οικογένεια. Ζητείστε συμμετοχή των παιδιών σας στο σχεδιασμό αυτών των δραστηριοτήτων Περπατήστε, τρέξτε και παίξτε με το παιδί σας - αντί να κάθεστε στο παγκάκι στο παρκο. Δώστε το παράδειγμα για την ασφαλή δραστηριότητα με τη χρήση εργαλείων ασφαλείας, όπως κράνη ποδηλάτων ή επιγονατίδες
 
Να είστε οπαδός της καλής διατροφής κατεπιλογήν. Δοκιμάστε νέες τροφές και περιγράψτε στο παιδί τη γεύση, την υφή και τη μυρωδιά τους. Προσφέρετε ένα νέο πιάτο όσο συχνά σας επιτρέπει ο τρόπος ζωής σας. Σερβίρετε ένα αγαπημένο φαγητό στο παιδί μαζί με το νέο πιάτο. Προσφέρετε νέα τρόφιμα στην αρχή ενός γεύματος, όταν είναι είναι πολύ πεινασμένο. Αποφύγετε να μιλήσετε ή να αναγκάσετε το παιδί σας να φάει.