Print this page

Τα δώρα του Ιουλίου

Στην καρδιά του καλοκαιριού, τρώμε τα φρούτα και λαχανικά της εποχής: πεπόνι, ροδάκινο, νεκταρίνι, ντομάτα, και μελιτζάνα!

Πεπόνι 

peponi diatrofi

Τα πεπόνια λέγεται πως ήταν η απόλαυση των Φαραώ από το 2400 π.Χ.! Προέρχονται από τη βορειοδυτική Ινδία και το Ιράν και η καλλιέργεια τους έφτασε ως την Αίγυπτο.
Η πεπονιά ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών ή αλλιώς στην οικογένεια Cucurbitaceae και περιλαμβάνει δύο κατηγορίες: τα αρωματικά πεπόνια δηλαδή τις «κανταλούπες» και τα πεπόνια.
Η καλύτερη μέθοδος για να διαλέξετε πεπόνι είναι να πιέσετε το δάκτυλό σας στον μικρό κύκλο που βρίσκεται απέναντι από το στέλεχος της ρίζας του πεπονιού. Αν ανταποκρίνεται στην απαλή πίεση τότε είναι καλό να το φάτε. Η μύτη σας επίσης είναι καλός οδηγός: Εάν υπάρχει πλούσιο, γλυκό άρωμα, τότε είναι καλό και ό,τι πρέπει για κατανάλωση. Μπορείτε να αποθηκεύσετε το πεπόνι στο ψυγείο για να το κρατήσετε φρέσκο, αλλά πριν το σερβίρετε αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Τα πεπόνια είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες και παρέχουν αναζωογονητική ανακούφιση στις ζεστές μέρες του καύσωνα, ειδικά όταν το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι ή τζίντζερ.

Ροδάκινα και νεκταρίνια

2017 11 01 16 58 11 1200x800

Είναι οι διάττοντες αστέρες των φρούτων μια και λάμπουν για μια σύντομη στιγμή το καλοκαίρι και στη συνέχεια χάνονται για όλη την υπόλοιπη χρονιά. Είναι σημαντικό να τα απολαύσετε στο αποκορύφωμά τους: Ο Ιούλιος είναι ο μήνας για τα γλυκά ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Τα δύο είναι σχεδόν πανομοιότυπα με τα νεκταρίνια να έχουν ελαφρώς πιο σφριγηλή σάρκα. Τα ροδάκινα καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Κίνα, ως άγρια δέντρα. Από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, ποιητές και τραγουδοποιοί από την Άπω Ανατολή έχουν παινέσει στα τραγούδια τους το καμπυλωτό τους σχήμα και την έξοχη μυρωδιά τους. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ροδάκινων, όπου ξεχωρίζουν τα κορεατικά λευκά ροδάκινα που έχουν την πιο σφριγηλή σάρκα και ροζ, χρυσή φλούδα τους. Τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα είναι καλύτερα όταν έχουν αφεθεί να ωριμάσουν στο κλαδί τους. Για να διαλέξετε, πιέστε το και αν είναι ελαφρά μαλακό και μυρίζει υπέροχα, ε τότε να το πάρετε! Εάν είναι άγουρο και μυρίζει ελάχιστα συνεχίστε το ψάξιμο. Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια μπορούν να ωριμάσουν στον πάγκο της κουζίνας για λίγες μέρες σε μια χάρτινη σακούλα με μερικές οπές για να επιτρέψουν την κυκλοφορία του αέρα. Τα ώριμα ροδάκινα μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για 3-5 ημέρες ... εάν μπορέσετε φυσικά να αντισταθείτε

Ντομάτες

tomatoes

Οι ντομάτες είναι οι βασίλισσες της καλοκαιρινής γιορτής των φρούτων. Όλη την υπόλοιπη χρονιά τις τρώμε σε σάλτσα για μακαρόνια, στα μπέργκερ με μπιφτέκι, σε χυμό για αποτοξίνωση αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τις τρώμε με όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά για να την απολαύσουμε. Είναι δύσκολο να βρείτε κακή ντομάτα το καλοκαίρι. Το θαύμα των Αζτέκων. Οι ντομάτες είναι ιθαγενείς της Αμερικής και ) είναι φυτό της οικογένειας των Στρυχνοειδών ενώ συγγενικά της είδη είναι οι μελιτζάνες και οι πατάτες. Οι αρχαίοι Αζτέκοι τις ονόμαζαν «xitomatl», αλλά οι Ισπανοί κατακτητές την αποκάλεσαν «tomatl», που στην πραγματικότητα σήμαινε απλώς «γεμάτο φρούτα». Ποτέ στο ψυγείο γιατί αποκτούν άσχημη γεύση και δυσάρεστη υφή. Καλύτερα έξω στο πάγκο της κουζίνας με το στέλεχος της ρίζας προς τα κάτω.

Μελιτζάνα

maska me melitzana gia derma xoris ritides

Η μελιτζάνα (επισ. Solanum melongena – Στρύχνον η μελιτζάνα) είναι μέλος της οικογένειας των Στρυχνοειδών (Solanaceae) και καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό της. Το ελληνικό όνομά της προέρχεται από παραλλαγή της Αραβικής της ονομασίας bāḏinjān σε μελιτζάνα. Το ιταλικό της όνομα - melanzana - προέρχεται από τη λατινική "mala insana", που σημαίνει «μήλο της τρέλας». Έχει νόημα να είναι κανείς τρελός για την μελιτζάνα τον Ιούλιο μια και όλα τα πιάτα που γίνονται με μελιτζάνα (μουσακάς, μελιτζανοσαλάτα, Ιμάμ Μπαϊλντί) είναι απλά υπέροχα! Η μελιτζάνα πιστεύεται ότι προέρχεται από την Ινδία, αν και η παλαιότερη γραπτή αναφορά προέρχεται από την Κίνα του 5ου αιώνα. Στις αμερικάνικες ακτές η μελιτζάνα έφτασε το 1500 ενώ σήμερα η βαθιά μοβ, στρογγυλή ιταλική ποικιλία είναι πιο κοινή, ενώ σε πολλές αγορές υπάρχουν οι λεπτότερες ιαπωνικές μελιτζάνες επίσης. Υπάρχει επίσης και η λευκή μελιτζάνα, ενώ η Kamo Nasu, έχει σχήμα λωτού ενώ η ινδική μελιτζάνα έχει σχήμα αυγού και περίπου το μέγεθος μιας μεγάλης ντομάτας. Όποια ποικιλία και αν επιλέξετε φροντίστε να έχουν γυαλιστερή λεία φλούδα και να την αισθάνεστε λίγο βαριά για το μέγεθός της. Αποθηκεύεται σε δροσερό σημείο από τον ήλιο ή στο ψυγείο εάν σκοπεύετε να τα κρατήσετε για περισσότερο από μερικές ημέρες.