Print this page

16 συναρπαστικά στοιχεία για το θηλασμό και το μητρικό γάλα

Έχουν πολύ ενδιαφέρον, είτε θηλάζετε είτε όχι!

Είναι γνωστό το μητρικό γάλα είναι ό,τι καλύτερο για τα μωρά, όμως ίσως δεν έχουμε κατανοήσει απόλυτα πόσο μαγική διαδικασία είναι αυτή του θηλασμού. Αυτές οι πληροφορίες θα σας κάνουν να εντυπωσιαστείτε με το πόσο σοφά λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα!

1. Το μητρικό γάλα έχει διαφορετική μυρωδιά σε κάθε μητέρα. Το καθένα είναι απολύτως μοναδικό και τα βρέφη που θηλάζουν μπορούν να αναγνωρίσουν αυτό που προέρχεται από τη μητέρα τους και αυτό που είναι κάποιας άλλης γυναίκας.

2. Το μητρικό γάλα έχει καταπραϋντικά και θεραπευτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό, όταν δημιουργούνται πληγές στις θηλές από το θηλασμό, το μόνο που χρειάζεστε για να τις αντιμετωπίσετε είναι λίγο από το δικό σας γάλα.

3. Τα μωρά που θηλάζουν κινδυνεύουν λιγότερο από το σύνδορμο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

4. Ο θηλασμός μπορεί να εξοικονομήσει ακόμα και πάνω από 2000 ευρώ που θα έπρεπε να ξοδέψει για βρεφικό γάλα σε σκόνη, μόνο κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού.

5. Ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσει η μητέρα από οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

6. Μια μητέρα μπορεί κάλλιστα να θηλάσει εάν έχει κολλήσει κάποια ίωση -εξάλλου, το μωρό έχει ήδη εκτεθεί στον ιό πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Μάλιστα, αυτό είναι ευεργετικό για το μωρό γιατί μέσω του μητρικού γάλακτος παίρνει και τα αντισώματα που δημιουργεί το σώμα της μητέρας του προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ιό.

7. Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος που παράγει μια γυναίκα δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το μέγεθος του στήθους της,

8. Ο οργανισμός της μητέρας συνέρχεται πιο γρήγορα από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό όταν αυτή θηλάζει. Οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά το θηλασμό βοηθούν ώστε η μήτρα να επανέλθει στο αρχικό σχήμα και μέγεθος.

9. Μέσω του θηλασμού μια γυναίκα καίει κάθε μέρα περίπου τις ίδιες θερμίδες που θα έκαιγε εάν περπατούσε 11 χιλιόμετρα.

10. Τα μωρά που θηλάζουν αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά, καθώς ο θηλασμός προστατεύει από μια σειρά ασθένειες και προβλήματα όπως ωτίτιδα, γαστρεντερίτιδα, άσθμα, διαβήτη και παιδική παχυσαρκία.

11. Μέσω του μητρικού γάλακτος τα μωρά εκτίθενται σε μια αμυδρή ιδέα της γεύσης που έχουν οι τροφές που έχει καταναλώσει η μητέρα κι αυτό κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία να τις φάνε αργότερα.

12. Μπορεί κανείς να αγοράσει μητρικό γάλα στο διαδίκτυο, στην τιμή των 3 ευρώ τα 100 γραμμάρια περίπου (πραγματικά, υγρός χρυσός)!

13. Η επαφή του σώματος του βρέφους με το σώμα της μητέρας τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό βοηθάει το μωρό να ξεκινήσει να θηλάζει με επιτυχία. Εκτός από το ότι το βοηθάει να πιάσει καλύτερα στο στήθος, κάνει τον οργανισμό της μητέρας να ανιχνεύσει εάν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα το δικό της και του μωρού και να προσαρμοστεί ανάλογα!

14. Περίπου 75% των γυναικών παράγουν περισσότερο γάλα από το δεξί μαστό.

15. Το μητρικό γάλα δεν χρειάζεται ποτέ αραίωση, γιατί η πυκνότητά του προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες του παιδιού.

16. Το μητρικό γάλα εκκρίνεται από περισσότερες από μία οπές στη θηλή. Σε κάθε γυναίκα ο αριθμός είναι διαφορετικός.

Εκτός από το να ταΐσετε το μωρό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μητρικό γάλα και άλλους τρόπους, όπως να αντιμετωπίσετε τυχόν μολύνσεις στα μάτια του βρέφους... διαβάστε περισσότερα εδώ...