Print this page

Οι 5 βασικοί κανόνες για μια σωστή σχέση με το φαγητό, από τώρα και για πάντα

Οι μοναδικοί που πρέπει να καθιερώσετε.

Θέλετε το παιδί σας να τρώει τα πάντα, να τρέφεται σωστά και γενικά να αποκτήσει μια υγιή σχέση με το φαγητό; Τότε φροντίστε ήδη από τη νηπιακή ηλικία να καθιερώσετε στο σπίτι σας αυτούς τους απλούς αλλά πολύ βασικούς κανόνες:

Το φαγητό δεν είναι σε καμία περίπτωση τιμωρία ή επιβράβευση

«Αν δεν κάτσεις καλά δεν θα φας παγωτό» ή «θα σου φτιάξω μπισκότα επειδή κοιμήθηκες όλη τη νύχτα στο κρεβάτι σου»... Τέτοιες φράσεις είναι πολύ συνηθισμένες σε πολλές οικογένειες είναι όμως εντελώς λάθος να τις χρησιμοποιούμε. Το φαγητό και το γλυκό δεν πρέπει να συγχέονται με τη συναισθηματική μας κατάσταση ή με την συμπεριφορά μας. Διαφορετικά, αυξάνουμε τις πιθανότητες να δημιουργήσει το παιδί μια δυσλειτουργική σχέση με το φαγητό που μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές, καθώς θα αναζητά την τροφή -ή, αντίθετα, θα τη στερείται- προκειμένου να καλύψει συναισθηματικά κενά ή να νιώσει καλύτερα για τον εαυτό του. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε άλλα μέσα για να επιβραβεύσετε την καλή συμπεριφορά του παιδιού (όπως μια βόλτα στις κούνιες) και δώστε του πού και πού να απολαύσει μια λιχουδιά επειδή είναι νόστιμη και όχι για άλλο λόγο.

Όλη η οικογένεια τρώει το ίδιο φαγητό

Όχι μόνο θα κάνει το παιδί από πολύ μικρό να συνηθίσει να τρώει όλες τις τροφές αλλά επιπλέον θα κάνει την καθημερινότητά σας πιο εύκολη αφού θα έχετε να ετοιμάσετε μόνο ένα φαγητό! Δεν χρειάζεται να αδειάσουν όλοι το πιάτο τους εάν δεν το επιθυμούν, αλλά όλοι ξέρουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή φαγητού. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους! Ακόμα καλύτερα, όλη η οικογένεια τρώει μαζί στο τραπέζι.

Τρώμε σπιτικό φαγητό

Είναι ένας από τους πιο βασικούς κανόνες για την υιοθέτηση μια υγιεινής διατροφής. Ασφαλώς, κάθε οικογένεια μπορεί να παραγγέλνει κάτι απέξω ή να τρώει σε μια ταβέρνα πού και πού όταν δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή στο πλαίσιο μιας εξόδου, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε καθημερινή βάση. Τα φαγητά που ετοιμάζονται από φρέσκες και ποιοτικές πρώτες ύλες στο σπίτι είναι σαφώς ανώτερης ποιότητας από αυτά που θα βρείτε έτοιμα στο σούπερ μάρκετ και επιπλέον δημιουργούν τις πιο όμορφες αναμνήσεις στα παιδιά από την κουζίνα της μαμάς τους.

Προτιμάμε τα υγιεινά σνακ

Όλα τα παιδιά αγαπούν τα γλυκά ή τα αλμυρά σνακ. Και δεν υπάρχει κανένας λόγο να τα στερούνται, εφόσον κάνουμε τις σωστές επιλογές. Για παράδειγμα, μια σπιτική γρανίτα από φυσικό χυμό φρούτων, ένα απλό κέικ, μια πίτσα σε αραβική πίτα με σάλτσα ντομάτας ή ένα μπολ ποπ κορν που έχουμε φτιάξει μόνοι μας, είναι μια χαρά επιλογές που μπορούν να απολαύσουν χωρίς να μας δημιουργούν ενοχές ότι τα αφήνουμε να τρώνε «αηδίες». Δείτε μερικές ιδέες για υγιεινά σνακ για παιδιά εδώ...

Δεν τα παρατάμε ποτέ

Ποτέ μην πάρετε απόφαση ότι το παιδί σας δεν τρώει ρεβίθια ή ότι αποκλείεται να φάει με κλειστή την τηλεόραση. Η προσπάθεια να καθιερώσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι μακροχρόνια και δεν φέρνει πάντα αποτελέσματα με τη μία. Θα χρειαστεί να σερβίρετε ένα φαγητό πολλές φορές μέχρι το παιδί να δεχτεί έστω να δοκιμάσει, όμως είναι λάθος να σταματήσετε να το σερβίρετε επειδή ξέρετε ότι δεν το τρώει -κάποια στιγμή θα το κάνει.