Print this page

Οι τροφές που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού

Το μωρό σας άρχισε να τρώει στερεές τροφές κι είστε ενθουσιασμένοι στην ιδέα ότι θα το μυήσετε στην απόλαυση των γεύσεων και την εξερεύνηση των διαφορετικών τροφών. Εμείς, λοιπόν, σας δίνουμε μερικές ιδέες για να το κάνετε να αγαπήσει τροφές που του κάνουν καλό και επιτρέπουν στον εγκέφαλό του -που ακόμα αναπτύσσεται- να εξελιχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μην ξεχάσετε να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας πριν εισάγετε για πρώτη φορά μια καινούρια τροφή στο διαιτολόγιο του μωρού σας!

Γιαούρτι

Είναι από τις αγαπημένες τροφές μικρών και μεγάλων και από τις πιο θρεπτικές, αφού περιέχει ασβέστιο, πρωτεΐνη και προβιοτικά που συμβάλουν στη δημιουργία ενός υγιούς μικροβιώματος στο γαστρεντερικό σύστημα -πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στον εγκέφαλο και το γαστρεντερικό.

Αβοκάντο

Χάρη στην κρεμώδη, απαλή υφή του, το λιωμένο αβοκάντο είναι από τις τροφές που μπαίνουν εύκολα στην διατροφή των βρεφών. Περιέχουν «καλά» λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.

Τυρί

Δεν είναι μόνο μια καλή πηγή ασβεστίου, αλλά επιπλέον μια πολύ καλή αφορμή για να μάθει το παιδί να τρώει μόνο του, αφού μπορεί να το κρατήσει με το χέρι του. Ξεκινήστε με κάποιο ελαφρύ είδος με λίγα λιπαρά, όπως το κότατζ.

Βρόμη

Μια εύκολη και πολύ θρεπτική λύση για κάθε γεύμα της ημέρας. Ο χυλός βρόμης (νιφάδες ή πίτουρο βρασμένο με γάλα -ακόμα και μητρικό- ή νερό) είναι εύπεπτος και περιέχει πολλές φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

Αυγό

Είθισται στα μωρά να ξεκινούν να τρώνε πρώτα τον κρόκο και να εισάγουν στη διατροφή τους το ασπράδι μετά την ηλικία των 12 μηνών καθώς ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας. Ο κρόκος είναι εξαιρετικά θρεπτικός και εύπεπτος ενώ η χοληστερόλη που περιέχει είναι η ουσία από την οποία αποτελείται η εξωτερική μεμβράνη των εγκεφαλικών κυττάρων. Περιέχει επίσης χολίνη, σελήνιο και βιταμίνη Β12 -όλα απαραίτητα στην ανάπτυξη των οργάνων.

Μήλο

Περιέχει κερστίνη, μια ουσία που κινητοποιεί την εγκεφαλική λειτουργία. Σε συνδυασμό με κάποιο βούτυρο ξηρών καρπών (εφόσον το μωρό δεν έχει αλλεργία) είναι ιδανική επιλογή για σνακ.

Πράσινα λαχανικά

Μιας και δεν είναι εύκολο για τα μωρά να τα φάνε, συνήθως τα προσθέτουμε σε άλλες τροφές, όπως σούπες. Χρησιμοποιήστε ποικιλία από πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι, kale, μαρούλι κ.λπ. καθώς η λουτεΐνη και η βιταμίνη Κ που περιέχουν συμβάλλουν στην σωστή δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Λιπαρά ψάρια

Ο εγκέφαλος των παιδιών έχει ανάγκη από DHA για να αναπτυχθεί σωστά -ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ απαραίτητο στην ανάπτυξη της γνωστικής ικανότητας. Τα λιπαρά ψάρια -όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο σολομός- είναι πολύ πλούσια σ' αυτό.