Print this page

Τι φαγητό να βάλω για το σχολείο;

Το περιεχόμενο του μπολ που θα πάρει μαζί το παιδί για το ολοήμερο είναι το καύσιμο για το σώμα και το μυαλό του. Ποιες είναι όμως οι καλύτερες επιλογές;

Ένα σχολικό γεύμα πρέπει να πληροί τρεις προϋποθέσεις: να είναι θρεπτικό, να έχει ποικιλία και να είναι ισορροπημένο. Μια καλή ιδέα είναι αντί για ένα τρόφιμο σε μεγάλη ποσότητα να προσφέρετε στο παιδί περισσότερες επιλογές, όπως 4 ή 5 τροφές σε μικρότερη ποσότητα, ώστε να προσλάβει ποικιλία θρεπτικών συστατικών ακόμα κι αν φάει λίγο από το καθένα. Ιδανικά, επιλέξτε μερικές τροφές από τις ακόλουθες κατηγορίες: φρούτο, λαχανικό, δημητριακό, κρεατικό και γαλακτοκομικό. Τα παιδιά στο σχολείο έχουν ανάγκη από φυτικές ίνες, για να εξασφαλίζουν ενέργεια, γι' αυτό ακόμα κι όταν βάζετε κάποιο κέικ ή μακαρόνια, προτιμήστε να είναι ολικής άλεσης. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η πρωτεΐνη, οπότε φροντίστε να υπάρχει στο γεύμα του λίγο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή όσπριο.

Πόσο φαγητό να βάλω;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα -το πιο λογικό είναι να αφήσετε το παιδί να σας καθοδηγήσει. Βάλτε μια μερίδα που σας φαίνεται οκ, κι αν επιστρέψει το τσαντάκι άδειο την επόμενη μέρα προσθέστε κάτι ακόμα. Διαφορετικά -εάν επιστρέφει πολύ από το φαγητό του άθικτο, μειώστε την ποσότητα. Μια καλή αρχή είναι να βάλετε μια μικρή μερίδα από διαφορετικές τροφές, ώστε να καλύψετε όλες τις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν συν ένα μικρό «κέρασμα».

Πώς θα το κάνω να το τρώει όλο;

Είναι πολύ σημαντικό να μην δημιουργούμε στα παιδιά στρες σε ό,τι αφορά το φαγητό. Μην τα απειλείτε («αν δεν το φας όλο δεν θα πας βόλτα το απόγευμα») και μην τα πιέζετε να φάνε. Δική σας ευθύνη είναι να του δώσετε μαζί του στο σχολείο ένα υγιεινό και θρεπτικό φαγητό κι από εκεί και πέρα το παιδί θα φάει ανάλογα με την όρεξη που διαθέτει. Μια καλή ιδέα είναι να το συμπεριλάβετε στη διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού του. Δώστε του να επιλέξει ανάμεσα σε 2-3 επιλογές τροφών αυτά που θα πάρει μαζί του. Και αξιοποιήστε τη φαντασία σας! Εάν για παράδειγμα, επιστρέφει τα λαχανικά του άθικτα, δοκιμάστε να του βάλετε μαζί ένα μπολάκι με κάποιο ντιπ, όπως χούμους, όπου μπορεί να τα βουτάει.

Διαβάστε κι εδώ ποια φαγητά καλό είναι να ΜΗΝ δώσετε στο παιδί στο σχολείο...