Print this page

Γεύσεις φθινοπώρου

Ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου τώρα που αποχαιρετούμε σιγά σιγά το καλοκαίρι, με τα κολοκύθια, το καρπούζι, την ντομάτα;
Καρότα Τα βρίσκουμε σε πλαστική σακούλα στο σουπερμάρκετ όλη την χρονιά, όμως τώρα είναι η εποχή που θα τα δοκιμάσετε στην καλύτερη εκδοχή τους! Όταν αγοράζετε δώστε προσοχή ώστε να είναι σκληρά, χωρίς ρωγμές και αν έχουν πρασινάδα τότε να την κόψετε πριν αποθηκεύσετε τα καρότα σας στο ψυγείο γιατί θα χαλάσουν την γεύση από τη ρίζα του καρότου. Τα καρότα είναι πλούσια πηγή καροτίνης την οποία χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα για να παράγει Βιταμίνη Α. Όσο πιο πορτοκαλί το καρό τόσο περισσότερη και η καροτίνη που διαθέτει. Φυλάσσονται στεγνά, χωρίς να τα ξεφλουδίσετε. σε χώρο που να αερίζεται καλά. Περιέχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη απ' ότι τα υπόλοιπα λαχανικά γι' αυτό και χρησιμοποιούνται για να γλυκάνουν μια σάλτσα ή στο κρέας φούρνου. Έχουν επίσης ελάχιστες θερμίδες (1 καρότο γύρω στις 25). Άρα μπορείτε να τα καταναλώσετε ως σνακς άφοβα.

 

Πιπεριές Όπως τα καρότα, το ίδιο και οι πιπεριές: τις βρίσκετε όλο το χρόνο, όμως το φθινόπωρο είναι η εποχή τους. Υπάρχουν γλυκές και καυτερές πιπεριές. Επιλέξτε αυτές που είναι σφιχτές, με αρυτίδωτη φλούδα και όσες αισθάνεστε βαριές για το μέγεθός τους. Τις φυλάσσετε σε δροσερό μέρος όχι όμως στο ψυγείο γιατί κάνει πολύ κρύο. Αποφύγετε να τις αποθηκεύσετε σε πλαστικές σακούλας γιατί αναπτύσσεται υγρασία στο εσωτερικό η οποία θα τις σαπίσει πρόωρα. Μπορείτε να μαγειρέψετε με άπειρους τρόπους τις πιπεριές: τις ψήνετε, τις τηγανίζετε, τις κάνετε στον ατμό, τις τρώτε ωμές με ή χωρίς κάποιο ντιπ! Όπως τα καρότα έχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και A.

 

Μήλα Το κλασικό φθινοπωρινό φρούτο με το οποίο αποχαιρετούμε το καλοκαίρι. Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο και υπάρχουν περίπου 2.000 ποικιλίες μήλων σε όλο τον κόσμο! Ένα μήλο έχει λίγες θερμίδες (85 θερμίδες) και άρα είναι κατάλληλο για όσους κάνουν δίαιτα. Επίσης είναι καλή πηγή ινών, ειδικά αν καταναλωθεί με τη φλούδα. Πλούσιο σε βιταμίνες C και A, περιέχει επίσης φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Επιλέξτε μήλα σκληρά χωρίς «χτυπήματα» ή τρύπες στην επιφάνεια. Μπορούν να φυλαχθούν για πολύ καιρό στο ψυγείο (μέχρι και 6 εβδομάδες) όχι όμως εκτός. Καλό είναι να τα φάτε με την φλούδα τους, αρκεί να την καθαρίσετε όσο καλύτερα γίνεται.