Print this page

4 σημαντικοί λόγοι να μειώσετε τη ζάχαρη που τρώνε τα παιδιά

Και πώς να το κάνετε.

Σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια γίνεται η συζήτηση για απαγόρευση της ζάχαρης ή αυστηρή φορολόγησή της, καθώς έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι είναι βλαβερή για τον οργανισμό, αλλά και άκρως εθιστική!

Κι όμως, συνεχίζουμε να βλέπουμε ατάραχοι τα παιδιά μας να καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που οι ειδικοί θεωρούν ασφαλή και είναι 17-22 γραμμάρια ημερησίως (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 5-6 κουταλάκια του γλυκού). Είναι, λοιπόν, σημαντικό να λάβουμε μέτρα για να περιορίσουμε την κατανάλωσή της αό όλη την οικογένεια και μάλιστα για πολλούς λόγους!

Για είναι σημαντικό να μειώσουμε τη ζάχαρη

Η ζάχαρη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό

Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωσή της, το ανοσοποιητικό δεν λειτουργεί στο μέγιστο κι έτσι είναι πιο πιθανό το παιδί να κολλήσει κάποια ίωση ή μικρόβιο.

Η ζάχαρη προκαλεί τερηδόνα

Τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στο στόμα τρέφονται με τα σάκχαρα τα οποία διασπούν σε οξέα που με τη σειρά τους καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών προκαλώντας τερηδόνα. Όσο περισσότερα γλυκά τρώει ένα παιδί τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να χαλάσουν τα δόντια του.

Η ζάχαρη κάνει πιο δύσκολη τη διαδικασία της μάθησης

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας έχει συνδεθεί με μείωση της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου, της μνήμης και της ικανότητας για μάθηση. Χαρακτηριστικό είναι πως ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης είναι πως νιώθεις σαν το κεφάλι σου να είναι μέσα σε ένα σύννεφο και δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς!

Η ζάχαρη αυξάνει τις πιθανότητες παιδικής παχυσαρκίας

Επειδή αποτελείται κατά κύριο λόγο από κενές θερμίδες (δηλαδή θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία), προκαλεί απότομη άνοδο -και στη συνέχεια πτώση- του σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας το αίσθημα της πείνας και επιπλέον είναι εθιστική, η ζάχαρη είναι το ιδανικό μέσο που οδηγεί σε αύξηση του βάρους και συχνά σε παχυσαρκία. Αυτή, με τη σειρά της προκαλεί στο παιδί προβλήματα τόσο με την υγεία (αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κ.λπ.) αλλά και με την αυτοπεποίθησή του.

Συνταγή για τέλεια τρουφάκια χωρίς ζάχαρη...

Πώς θα μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή του παιδιού

Μην του δίνετε αναψυκτικά και χυμούς

Τα αναψυκτικά περιέχουν πολύ μεγάλη ποσότητα ζάχαρης (ακόμα και 10 κουταλιές της σούπας σε ένα κουτάκι!). Ακόμα κι οι 100% χυμοί που δεν περιέχουν ζάχαρη, αντιμετωπίζονται ως σάκχαρο από τον οργανισμό, ενώ δεν προσφέρουν κάτι σημαντικό στο παιδί, αφού δεν έχουν ούτε βιταμίνες (όταν είναι τυποποιημένοι) ούτε φυτικές ίνες (όπως έχει το φρέσκο φρούτο). Προτιμήστε τα παιδιά -αλλά κι εσείς- να πίνουν περισσότερο νερό αντί για αναψυκτικά και χυμούς.

Δώστε τους περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα ικανοποιούν άμεσα την ανάγκη για κάτι γλυκό, ενώ όπως και τα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες κι αυτό βοηθάει να νιώθουμε χορτάτοι χωρίς να το παρακάνουμε με το φαγητό (ή το γλυκό). Καλό είναι παιδιά και ενήλικες να τρώμε 5-9 μερίδες φρούτων και λαχανιών την ημέρα.

Προτιμήστε τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία

Επιλέγοντας τροφές που είναι στη φυσική τους μορφή και δεν έχουν επεξεργαστεί, είναι πιο εύκολο να γνωρίζετε ακριβώς τι τρώνε τα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε ότι πολλές τυποποιημένες τροφές περιέχουν πολλή ζάχαρη, ακόμα κι αν δεν είναι γλυκές, όπως οι σάλτσες, τα ντρέσινγκ, το ψωμί του τοστ κ.λπ.!

Προγραμματίστε τα σνακ της ημέρας

Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε από την προηγούμενη ένα πλάνο για το τι θα μαγειρέψουμε και τι θα φάει η οικογένεια την επόμενη μέρα. Ενώ όμως προγραμματίζουμε τα κυρίως γεύματα, δεν ασχολούμαστε ιδιαίτερα με τα σνακ. Έτσι, αφήνουμε τα παιδιά να επιλέξουν ό,τι βρεθεί μπροστά τους ή ό,τι τους γυαλίσει τη στιγμή που θα πεινάσουν -και συνήθως οι επιλογές αυτές δεν είναι και οι πιο υγιεινές! Προσπαθήστε να έχετε στο σπίτι σας -αλλά και μαζί σας όταν βγαίνετε με τα παιδιά- περισσότερες θρεπτικές επιλογές για σνακ, όπως φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά με ντιπ όπως χούμους κ.λπ.

Βρείτε κι εδώ μερικές απλές και υγιεινές επιλογές για τα καθημερινά σνακ.