Print this page

5 τροφές που καταπολεμούν τη γρίπη και το κρυολόγημα

Ιδανικές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την αντιμετώπιση των ιώσεων.

Είναι το παιδί σας, εσείς ή κάποιος άλλος στην οικογένεια κρυωμένος; Ή απλώς θέλετε αυτό το χειμώνα να κολλήσετε όλοι όσο το δυνατόν λιγότερες ιώσεις γίνεται; Και στις δύο περιπτώσεις, η απάντηση είναι μία: η εξασφάλιση ενός γερού ανοσοποιητικού.

Η διατροφή είναι ένα από τα βασικά «όπλα» που διαθέτουμε για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό προκειμένου να αντιστέκεται στους ιούς ή/και να μπορεί ο οργανισμός να τους αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά. Αυτές οι πέντε τροφές που σας προτείνουμε έχει αποδειχτεί ότι συμβάλουν σε ένα πιο γερό ανοσοποιητικό και γι' αυτό είναι ιδανικές για την περίοδο που διανύουμε -και όχι μόνο.

Μανιτάρια

Λευκά, πλευρώτους, σιτάκε, πορτομπέλο... σε όποιο είδος κι αν ανήκουν τα μανιτάρια μπορούν να δώσουν θεαματική ώθηση στο ανοσοποιητικό μας. Επειδή είναι πλούσια σε βήτα-γλυκάνη, ένα πολυσακχαρίτη που έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό, βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων. Δρουν «οργανώνοντας» τα λευκά αιμοσφαίρια ώστε να είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την «επίθεση» από ιούς και μικρόβια. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες, πολυφαινόλες και ψευδάργυρο, στοιχεία που όλα συμβάλλουν σε ένα υγιές και γερό ανοσοποιητικό.

Βάλτε περισσότερα στην καθημερινή διατροφή σας:

- Σαν topping σε σπιτική πίτσα

- Σε πιάτα με κοτόπουλο ή μοσχάρι και λαχανικά

- Σε ομελέτες και σούπες

- Όταν ψήνονται στη σχάρα ή στο γκριλ μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε πολλές συνταγές (π.χ. burger) Δείτε κι εδώ τη συνταγή για μπέργκερ με πέστι και μανιτάρια...

Ακτινίδιο

Αυτό το πράσινο φρούτο είναι εξαιρετικά πλούσιο στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε. η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι προλαμβάνει τα κρυολογήματα και τη γρίπη, αλλά και βοηθάει κάποιον που έχει κολλήσει να αναρρώσει πιο γρήγορα, αυξάνοντας την παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων. Η βιταμίνη Ε, από την άλλη, είναι απαραίτητη για την παραγωγή ανοσοσφαιρινών. Πρόκειται για τους «σωματοφύλακες» του οργανισμού που καταστρέφουν τους παθογόνους «εισβολείς» που προσπαθούν να τον βλάψουν.

Βάλτε περισσότερα στην καθημερινή διατροφή σας

- Προσθέστε ψιλοκομμένο ακτινίδιο στο γιαούρτι

- Κόψτε το σε κύβους και βάλτε το στις σαλάτες σας

- Προσθέστε το μαζί με άλλα φρούτα σε φρουτοσαλάτες

Γιαούρτι

Είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για ένα γερό ανοσοποιητικό. Ας μην ξεχνάμε ότι το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος έχει την έδρα του στο γαστρεντερικό σύστημα, που σημαίνει ότι η υγεία του συγκεκριμένου συστήματος είναι πολύ σημαντική και για την άμυνα του οργανισμού. Τα προβιοτικά είναι «καλά» βακτήρια που εξοντώνουν τα «κακά», ενώ αυξάνουν και τον αριθμό των κυττάρων που καταπολεμούν τους ιούς.

Βάλτε περισσότερο στην καθημερινή διατροφή σας

- Φτιάξτε ένα θρεπτικό smoothie χτυπώντας στο μπλέντερ γιαούρτι με κατεψυγμένα φρούτα

- Βάλτε γιαούρτι στα dressing για τις σαλάτες ή χρησιμοποιήστε το μαζί με μπαχαρικά σαν dip για λαχανικά

- Μαζί με φρούτα, ξηρούς καρπούς και μια κουταλιά μέλι είναι ιδανική εναλλακτική όταν θέλετε κάτι γλυκό

Δείτε κι εδώ τη συνταγή για κεφτεδάκια κοτόπουλου με σος γιαουρτιού...

Κολοκυθόσπορος

Παρά το μικρό μέγεθός τους, αυτά τα σποράκια έχουν πολύ μεγάλη διατροφική αξία καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και λιπαρά οξέα -ανάμεσά τους και τα αντιοξειδωτικά ωμέγα-3. Ο ψευδάργυρος που περιέχουν συμβάλλει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και λεμφοκυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Βάλτε περισσότερο στην καθημερινή διατροφή σας

- Καβουρδίστε μια κουταλιά της σούπας καλοκυθόσπορο καθαρισμένο και προσθέστε το στις σαλάτες ή σαν ένα τραγανό συμπλήρωμα πάνω από τις βελουτέ σούπες.

- Ανακατέψτε το με σταφίδες, αμύγδαλα και άλλους ξηρούς καρπούς για ένα θρεπτικό σνακ που μπορεί κάθε μέλος της οικογένειας να έχει παντού μαζί του

- Προσθέστε στα δημητριακά πρωινού ή τις σπιτικές μπάρες δημητριακών που φτιάχνετε

Σκόρδο

Πρόκειται για το αντιβιοτικό της φύσης! Έχει αντιμικροβιακή, αντιιική, αντιμυκητιακή και αντιοξειδωτική δράση και βοηθά όχι μόνο στην αντιμετώπιση της λοίμωξης αλλά και στην πρόληψή της. Οι ισχυρές χημικές ενώσεις, όπως το αχοένιο, στις οποίες οφείλεται το ιδιαίτερο άρωμα και πιπεράτη γεύση του, ενισχύουν τον οργανισμό, επηρεάζοντας την ικανότητα των «εισβολέων» να επιτεθούν στο ανοσοποιητικό.

Βάλτε περισσότερο στην καθημερινή διατροφή σας

- Προσθέστε δύο σκελίδες σε δύο φλιτζάνια βρασμένα ρεβίθια και χτυπήστε τα στο μπλέντερ μαζί με ελαιόλαδο, λεμόνι, ταχίνι και αλάτι για να φτιάξετε ένα θρεπτικό και νόστιμο χούμους

- Προσθέστε το ψιλοκομμένο στις κόκκινες σάλτσες σας

- Ψήστε φέτες ψωμί στο φούρνο και στη συνέχεια αλείψτε τες με μια σκελίδα σκόρδο που έχετε κόψει στη μέση για να φτιάξετε ένα νόστιμο σκορδόψωμο.

- Συνοδέψτε τα κρεατικά σας με τζατζίκι