Print this page

Ποια φρούτα να προτιμάει και ποια να αποφεύγει μια γυναίκα που θηλάζει

Κατά την περίοδο του θηλασμού, η διατροφή της νέας μητέρας είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να διασφαλίσει ότι το παιδί σας παίρνει όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά γίνεται μέσω του μητρικού γάλακτος. .

Όλες οι μαμάδες που θηλάζουν θέλουν να ξέρουν ποιες είναι οι καλύτερες τροφές που μπορούν να καταναλώσουν για να έχουν άφθονο και καλής ποιότητας γάλα και ταυτόχρονα να μην προκαλούν προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα του μωρού. Ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα φρούτα εποχής είναι μια εξαιρετική επιλογή γιατί είναι δροσερά, ελαφριά και φυσικά, πλούσια σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Ωστόσο, ενώ κάποια από τα φρούτα ενδείκνυνται ιδιαίτερα για την περίοδο του θηλασμού, υπάρχουν κι άλλα που καλό θα ήταν να αποφύγετε (ή τουλάχιστον να μην τα καταναλώνεσε σε μεγάλη ποσότητα). 

Αυτά είναι τα φρούτα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλό να προτιμάει μια μαμά που θηλάζει:

Φράουλες. Δεν είναι μόνο νόστιμες, είναι γεμάτες με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που το μικρό σας θα χρειαστεί για την ανάπτυξή τους. Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε σίδηρο και με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, αλλά και ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό σας βοηθά να παραμείνετε ενυδατωμένες κατά τη διάρκεια του θηλασμού. 

Μπανάνες. Πώς μπορείτε να πείτε όχι στις μπανάνες; Είναι νόστιμα φρούτα αλλά και πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Η μπανάνα είναι ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες για να μην έχετε την αίσθηση της πείνας ενώ θηλάζετε αλλά θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα του φολικού οξέος στον οργανισμό σας. Επιπλέον, οι μπανάνες περιέχουν κάλιο και βοηθούν τις μητέρες που θηλάζουν να διατηρούν τα επίπεδα υγρών και ηλεκτρολυτών και παράλληλα συμβάλουν στη διατήρηση της καλής ροής του μητρικού γάλακτος.

Μούρα. Τα μούρα ήταν πάντα γνωστά για τις εκπληκτικές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και είναι σίγουρο πως το μωρό σας θα τα προσλαμβάνει μέσα από το μητρικό γάλα αν και δεν είναι εξακριβωμένη η ποσότητα. Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα όπως οι βιταμίνες Α και Κ, ασβέστιο καθώς και κάλιο. Χρειάζεται μόνο προσοχή για να μην τρώτε πάρα πολλά από αυτά τα νόστιμα φρούτα γιατί μπορεί να προκαλέσετε αέρια στο μωρό σας. 

Πεπόνι. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σε βιταμίνη C για την μητέρα που θηλάζει είναι περίπου 100 γραμμάρια. Αν καταναλώνετε πεπόνι τότε ήδη έχετε καλύψει αυτή τη ποσότητα κατά 50 γραμμάρια βιταμίνης C. Τα πεπόνια επίσης έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και διατηρούν ενυδατωμένο τον οργανισμό σας για όσο καιρό θηλάζετε.

Πράσινη παπάγια
Η πράσινη παπάγια αν και δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα που μπορείτε να φάτε όταν θηλάζετε. Αν αναρωτιέστε μήπως είναι κάποια ποικιλία του φρούτου; Όχι δεν είναι, πρόκειται απλά για την παπάγια που δεν έχει ακόμη ωριμάσει! Λειτουργεί βοηθητικά στη γαλουχία και ενισχύει την παραγωγή της ορμόνης οξυτοκίνης και συνεπώς της παραγωγής γάλακτος. Σας παρέχει επίσης βασικές βιταμίνες όπως οι βιταμίνες Α, Β, Γ και Ε!

Αβοκάντο
Είναι σούπερ τροφή με τεράστια οφέλη για την υγεία αλλά και τον θηλασμό. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και ωμέγα-9 λιπαρά οξέα του αβοκάντο σας βοηθούν να παράγετε εξαιρετικά πλούσιο μητρικό γάλα για το μικρό σας. Τα αβοκάντο είναι επίσης πλούσια σε φολικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και στο κάλιο, τα οποία βοηθούν το μικρό σας να αναπτυχθεί . Η κατανάλωση αυτού του καρπού συντελεί στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και χοληστερόλης. Guacamole, κανείς;

Μάνγκο. Τα μάνγκο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Κ. Η περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και κάλιο επίσης βοηθούν μια μητέρα που θηλάζει να αναπληρώνει τα θρεπτικά συστατικά του οργανισμού της . Και φυσικά, τα ώριμα μάνγκο είναι απολύτως νόστιμα.

Διαβάστε κι εδώ 3 τρόπους να αυξήσετε την παραγωγή μητρικού γάλακτος...

Ξέρετε ποια φρούτα να φάτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καλό είναι να μάθετε και ποια φρούτα και λαχανικά να αποφεύγετε:

Πορτοκάλια, ακτινίδια, ανανά, λεμόνι, λάιμ, γκρέιπφρουτ
Φρούτα όπως αυτά είναι υψηλά σε κιτρικό οξύ, τα οποία ενδέχεται να ερεθίσουν το έντερο και το πεπτικό σύστημα του μωρού σας. Εδώ μερικοί ενήλικες δεν μπορούν να χειριστούν τόσο υψηλές δόσεις κιτρικού οξέος, πως θα μπορέσει ένα βρέφος;

Δαμάσκηνα, σύκα, κεράσια. Είναι τα φρούτα που θεωρούνται φυσικά καθαρτικά. Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε θέμα δυσκοιλιότητας, αυτοί είναι οι καρποί που θα βοηθήσουν τις συσπάσεις του εντέρου σας. Τρώγοντας λοιπόν πολύ από αυτά τα φρούτα μπορεί να επηρεάσετε το πεπτικό σύστημα του μικρού σας. Επιπλέον, αν πηγαίνετε πολύ συχνά στη τουαλέτα σε συνδυασμό με τον θηλασμό θα αφυδατώσετε τον οργανισμό σας!