Print this page

10 πολύ θρεπτικές επιλογές για όταν το παιδί αρχίζει τις στερεές τροφές

Το μωρό σας είναι έτοιμο να σταματήσει να πίνει μόνο γάλα και να μυηθεί στο μαγικό κόσμο της γεύσης; Εμείς σας δίνουμε μια μικρή λίστα με εξαιρετικές επιλογές για τις πρώτες στερεές τροφές του.

Εάν το μωρό σας είναι πάνω από 4 μηνών, μπορεί να κάθεται χωρίς βοήθεια κρατώντας σταθερά το κεφαλακι του κι αρχίζει να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δικά σας φαγητά ίσως είναι έτοιμο να δοκιμάσει τις πρώτες του στερεές τροφές. Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο για το παιδί και μια σπουδαία αφορμή για να του συστήσετε έναν ολόκληρο καινούριο κόσμο από γεύσεις, υφές, χρώματα και αρώματα.

Για τα μωρά ηλικίας 4-6 μηνών, είναι σκόπιμο οι πρώτες στερεές τροφές να δίνονται πολτοποιημένες, ώστε να μπορεί να τις καταπιεί, ενώ μετά τους 6 μήνες μπορείτε να αρχίσετε να του δίνετε κάποια φαγητά ολόκληρα στο χέρι του και να τα τρώει μόνο του (προφανώς, συμπληρώνετε το υπόλοιπο γεύμα με πολτοποιημένη τροφή ή γάλα). Παρόλο που υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές σε τροφές που μπορεί να ξεκινήσει να δοκιμάζει σ’ αυτή τη φάση της ζωής του, εμείς συγκεντρώσαμε 10 επιλογές που θεωρούνται από τους ειδικούς ιδανικές γιατί περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά.

Λαχανικά (βράστε τα στον ατμό για να διατηρήσουν τις βιταμίνες τους και μην αφήσετε λεπτό το μωρό από τα μάτια σας όση ώρα τα τρώει)

Γλυκοπατάτα

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματά τους είναι ότι η πιθανότητα να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση είναι εξαιρετικά μικρή. Επιπλέον, έχει γλυκιά γεύση που αρέσει στα μωρά και είναι πολύ πλούσια σε βήτα-καροτίνη, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

Κολοκύθα

Περιέχει βιταμίνες Α και C αλλά και φυλλικό οξύ και απαλη, βουτυράτη γεύση.

Καρότα

Είναι κι αυτά πλούσια σε βιταμίνες Α και C, αλλά και σε ασβέστιο. Επίσης, επειδή είναι γλυκά και διαθέσιμα όλο το χρόνο είναι πολύ δημοφιλή ως μία από τις πρώτες στερεές τροφές του παιδιού.

Αρακάς

Από τα πιο θρεπτικά λαχανικά (περιέχει βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο). Μπορείτε να τον πολτοποιήσετε και να τον αναμείξετε με κολοκύθα για να έχουν πιο γλυκιά γεύση.

Κολοκυθάκια

Περιέχουν βιταμίνη C και Α, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και κάλιο, λουτεΐνη και βήτα-καροτίνη, γι’ αυτό θεωρούνται ενισχυτικά του ανοσοποιητικού ενώ υποστηρίζουν την μυική δραστηριότητα.

Φρούτα (δεν χρειάζονται μαγείρεμα)

Αβοκάντο

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα μωρά ξεκινάνε να μαθαίνουν τις στερεές τροφές μασουλώντας αυτό το κρεμώδες και πολύ θρεπτικό φρούτο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Ε και Κ, αλλά και μαγνήσιο.

Μήλο

Χάρη στις βιταμίνες Α, C και Ε, το φυλλικό οξύ και το κάλιο που περιέχει, το μήλο είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για να γνωριστεί το μωρό σας με τους θησαυρούς της φύσης.

Αχλάδι

Σπάνια προκαλεί αλλεργία ενώ περιέχει βιταμίνες C, K B1, B2 και κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Η γεύση τους συνήθως αρέσει στα μωρά ενώ είναι πολύ θρεπτικά.

Μπανάνα

Πλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, νιασίνη και βιταμίνη Β6, η μπανάνα είναι ένα πολύ πρακτικό σνακ για το μωρό γιατί μπορείτε να έχετε πάντα μία μαζί σας.