Print this page

Aπλές συνήθειες που θα μάθουν στο παιδί να τρώει υγιεινά σε όλη τη ζωή του

Οι διατροφικές συνήθειες που αποκτάμε σε παιδική ηλικία μάς συντροφεύουν για πάντα.

Θέλετε το παιδί σας να μάθει να τρώει τα πάντα, να επιλέγει τροφές που του προσφέρουν αυτά που έχει ανάγκη ο οργανισμός του και να διατηρήσει μια υγιή σχέση με το φαγητό για όλη τη ζωή του, Φροντίστε, όσο πιο νωρίς μπορείτε, να υιοθετήσετε αυτές τις συνήθειες.

 

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε φαγητό ως ανταμοιβή ή τιμωρία

Φράσεις όπως “αν δεν τελειώσεις τα μαθήματά σου δεν θα φας παγωτό” ή “πάρε μια σοκολάτα επειδή ήσουν καλό παιδί” δεν πρέπει να υπάρχουν στο λεξιλόγιό σας. Είναι λάθος να μάθετε το παιδί ότι το φαγητό συνδέεται με τη συναισθηματική μας κατάσταση ή με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε. Φυσικά και μπορείτε να προσφέρετε λιχουδιές στο παιδί, επειδή είναι νόστιμες και μια στο τόσο είναι ωραίο να απολαμβάνουμε κάτι. Με τον τρόπο αυτό, είναι πιο πιθανό το παιδί να μην μάθει να τρώει (ή να αποφεύγει το φαγητό) όταν είναι στενοχωρημένο/αγχωμένο/απογοητευμένο και αργότερα στη ζωή του.

 

Τρώτε όλοι το ίδιο φαγητό

Δεν είναι μόνο επειδή μακροπρόθεσμα είναι 100% βέβαιο ότι θα σας κουράσει να φτιάχνετε κάτι διαφορετικό για τους μεγάλους και κάτι άλλο για τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο, θα μάθουν από μικρά να δοκιμάζουν πιο μεγάλη ποικιλία τροφών Εάν μάλιστα φροντίζετε να τρώτε ένα τουλάχιστον γεύμα την ημέρα όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι, θα είναι πιο πιθανό να θελήσουν να μιμηθούν τη δική σας συμπεριφορά.

 

Σερβίρετε σπιτικό φαγητό

Δεν είναι κακό να τρώτε κάτι πρόχειρο που παραγγέλνετε απέξω ή να βγαίνετε για φαγητό μια στο τόσο, αλλά η βάση της υγιεινής διατροφής είναι το σπιτικό, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Αν το ψάξετε λίγο, θα διαπιστώσετε ότι δεν απαιτείται πολύς χρόνος ούτε πολλά υλικά για να φτιάξετε κάτι θρεπτικό και νόστιμο για τα παιδιά σας. Κάντε κλικ εδώ και θα βρείτε πολλες συνταγές για υπέροχα γεύματα που ετοιμάζονται σε χρόνο μηδέν.

 

Έχετε υγιεινές λιχουδιές στα ντουλαπια σας

Ή φτιάξτε μόνη σας ακόμα και τις λιχουδιές. Ένα σπιτικό κέικ είναι 100 φορές καλύτερη επιλογή από ένα τυποποιημένο κρουασάν κι ένα παγωμένο γιαούρτι ανακατεμένο με πουρέ φρούτων είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για το παγωτό. Η λογική είναι αντί να ορίσετε κάποιες τροφές που θεωρείτε “απαγορευμένες” να τις αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές εκδοχές τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να φτάσετε στο άλλο άκρο... Εννοείται ότι τα παιδιά θα φάνε και γλυκά και πατατάκια και άλλες τυποποιημένες τροφές, όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτό είναι κάτι που κάνουμε περιστασιακά, όπως σε κάποιο πάρτι ή σε μια ειδική περίσταση.

 

Μην τα παρατάτε

Ακόμα κι ένα δύσκολο στο φαγητό παιδί μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να γίνει πιο δεκτικό σε καινούριες γεύσεις και να θελήσει να βάλει περισσότερα φαγητά στο καθημερινό του διαιτολόγιό του. Για να γίνει αυτό όμως δεν θα πρέπει να εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Εάν κάποια στιγμή αρχίσετε να σερβίρετε στο παιδί μόνο τις 5-6 τροφές που ξέρετε ότι είναι διατεθειμένο να βάλει στο στόμα του, τότε περιορίζετε τις πιθανότητες να φάει κάποια στιγμή και κάτι άλλο στο ελάχιστο.