Print this page

Τι κάνουμε όταν το παιδί δεν είναι διατεθειμένο να φάει κανένα λαχανικό

Πώς θα καταφέρουμε να εντάξουμε αυτή τη σημαντική κατηγορία τροφίμων στη διατροφή του;

Πολλά παιδιά προτιμούν άλλες τροφές από τα λαχανικά, υπάρχουν όμως και κάποια που αρνούνται ακόμα και να αγγίξουν το πιάτο τους εάν δουν μέσα στο φαγητό τους ένα πράσινο κομματάκι. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό καθημερινό πρόβλημα σε πολλές οικογένειας, μιας και όλοι οι γονείς γνωρίζουν ότι τα λαχανικά είναι γεμάτα φυτικές ίνες  και βιταμίνες που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού. Αποτέλεσμα; Οι γονείς αγχώνονται ότι η δαιτροφή του παιδιού δεν είναι πλήρης και σωστή, και στη συνέχεια μεταδίδουν το άγχος τους στο παιδί που αρνείται ακόμα πιο πεισματικά να φάει σπανάκι, μπρόκολο ή μαρούλι. 

Τι κάνουμε λοιπόν στην περίτωση που το παιδί αρνείται να φάει λαχανικά;

Υπάρχουν διάφορες λύσεις, άλλες πιο δραστικές κι άλλες πιο "διπλωματικές", όλες όμως αρκετά αποτελεσματικές. Δοκιμάστε κάποιες από τις συμβουλές που ακολουθούν και κάποια θα πετύχει!

Δοκιμάστε να "κρύψετε" τα λαχανικά στο πιάτο: Παρόλο που οι σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι ορίζουν ότι η σχέση και η επικοινωνία με τα παιδιά μας, όποια κι αν είναι η ηλικία τους, πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, κάποιες φορές οι γονείς δεν βρίσκουν άλλη λύση από το να προσπαθήσουν να "τρυπώσουν" τα λαχανικά μέσα στα αγαπημένα φαγητά των παιδιών, όπως τα μακαρόνια, οι σούπες και οι σάλτσες. Σ'  αυτή την περίπτωση, προτιμήστε λαχανικά που δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τη γεύση, το χρώμα και τη σύσταση του φαγητού, όπως γλυκοπατάτα, κουνουπίδι, καρότο. 

Μην δείξετε το άγχος σας και προσπαθήστε εκ νέου αργότερα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι χρειάζεται να σερβίρουμε σε ένα παιδί μια καινούρια τροφή ακόμα και 15 ή 20 φορές μέχρι να πάρει την απόφαση να τη δοκιμάσει. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος να  απογοητευόμαστε με την πρώτη. Το "κλειδί" είναι να μην δείξουμε στο παιδί ότι μας αγνώνει η συμπεριφορά του και απλά να απομακρύνουμε από  μπροστά του το φαγητό που αρνείται να δοκιμάσει και να του το σερβίρουμε ξανά, μετά από μερικές μέρες, χωρίς να κάνουμε κανένα σχόλιο για το τι είχε συμβεί την προηγούμενη φορά. 

Δοκιμάστε διαφορετικές υφές και συνταγές: Υπάρχουν παιδιά που δεν τρώνε μαγειρεμένα λαχανικά αλλά τρελλαίνονται για ωμά καρότα ή κατεψυγμένο αρακά!!! Πειραματιστείτε με τις συνατγές σας και δώστε τος να δοκιμάσουν άλλα λαχανικά από  αυτά που ξέρετε ότι δεν τρώνε, μαγειρεμένα διαφορετικά ή ωμά και σε συνδυασμούς που δεν έχετε ξαναεπιχειρήσει. 

Φτιάξτε smoothies με φρούτα και λαχανικά: Αντί να περιμένετε το παιδί σας να φάει τα λαχανικά του, μπορείτε να του τα δώσετε να τα πιει! Επενδύστε σε έναν αποχυμωτή και προσθέστε στην πορτοκαλάδα του χυμό από παντζάρι, καρότο, σπανάκι ή ό,τι άλλο διαπιστώσετε ότι ταιριάζει στη γεύση του.
- Μπορείτε να φτιάξετε ακόμα και γλυκά με λαχανικά, όπως το κέικ καρότου -σας έχουμε ήδη δώσει τη συνταγή εδώ. Μπορείτε στην ίδια συνταγή να αντικαταστήσετε το τριμμένο καρότο με τριμμένο κολοκύθι