Print this page

Ελληνική τορτίγια με τριμμένο κολοκύθι και πατάτα στον ατμό

Σύμφωνα με τον Ηλία Πετρόπουλο, στα ελληνικά η ομελέτα ονομαζόταν σφουγγάτο, καγιανάς ή καϊγανάς, στα ποντιακά φούστορο ή φούστρο, ενώ υπάρχει και ο λόγιος ορισμός ωοτηγανίτης. Στην Ισπανία ονομάζεται τορτίγια που είναι παρόμοια με τη φριτάτα και περιέχει πατάτες. Δοκιμάστε αυτή την ελληνο-ισπανική εκδοχή ομελέτας που σας δίνω είναι τέλεια!

Υλικά

750 γρ πατατούλες μίνι αν δεν έχετε τις μίνι πατάτες χρησιμοποιείστε πολύ μικρές για ατμό

2 μεγάλα κολοκύθια τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη

10 μεσαία αυγά

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1/2 ματσάκι μαϊντανό

1/2 ματσάκι άνιθο

1 κούπα κεφαλοτύρι ή πικάντικη γραβιέρα τριμμένη

1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά

αλάτι-πιπέρι φρεσκοτριμμένα

1/2 φλ ελαιόλαδο

Οδηγίες

1. Βάζουμε τις πατάτες στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε. Λαδώνουμε ένα ταψάκι 25χ30.

2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τις πατάτες, για να πάρουν τις γεύσεις τις σπάμε λίγο και αλατίζουμε. Τις βγάζουμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια προσθέτουμε τα κολοκυθάκια μέχρι να μαραθούν καλά και να μην έχουν καθόλου υγρά. Τέλος προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε.

3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Στο λαδωμένο ταψάκι στρώνουμε τις πατάτες και προσθέτουμε τα σοταρισμένα κολοκύθια.

4. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά καλά μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε πάνω από τις πατάτες και τα αυγά, ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, ή μέχρι να πήξει καλά το αυγό και να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.

Ευαγγελία Ταβλαδωράκη

Food blogger στο www.cookstory.gr