Print this page

Ρολάκια κανέλας με μήλο και σταφίδες

Η πιο υγιεινή επιλογή για το πρωινό, το κολατσιό αλλά και κάθε στιγμή που τα παιδιά (ή εσείς) θέλουν ένα γλυκό!

Μια παραλλαγή στα κλασικά cinnamon rolls αλλά με λιγότερη ζάχαρη. Για να τα φτιάξετε, θα χρειαστείτε:

Υλικά για 12 ρολάκια

1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη

2 κ.σ. ζεστό νερό

1 φλυτζάνι ζεστό φρέσκο γάλα

4 κ.σ. ζάχαρη

1 μεγάλο χτυπημένο αυγό

3 ½ φλυτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.

1 βανίλια

Μια πρέζα αλάτι

6 κ.σ. λιωμένο βούτυρο (60γρ περίπου)

Για τη γέμιση 

3 κόκκινα μήλα ΑΒ Επιλογή

1 ξύλο κανέλας

½ φλυτζανιού νερό

½ φλυτζανιού μαύρες σταφίδες

½ κ.γλ. κανέλα σε σκόνη

1 χτυπημένο αυγό για το άλειμμα

ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Βάζουμε τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπωλ, ρίχνουμε το ζεστό νερό (προσοχή να μην είναι καυτό) και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το ζεστό γάλα με τη ζάχαρη, διαλύουμε καλά τη μαγιά με το σύρμα ή με τα χέρια μας και δίνουμε λίγο χρόνο στη μαγιά να ενεργοποιηθεί. Αφού περάσουν περίπου 10 λεπτά, ρίχνουμε και το χτυπημένο αυγό και ανακατεύουμε καλά όλα τα υγρά υλικά με το σύρμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε δύο φλυτζάνια από το αλεύρι καθώς και το αλάτι με τη βανίλια συνεχίζοντας το ανακάτεμα και έπειτα ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Όσο θα ρίχνουμε το αλεύρι, το μίγμα θα αρχίσει να αποκτά μια πιο στέραιη και κολλώδη υφή με αποτέλεσμα να πρέπει να αρχίσουμε να το δουλεύουμε με τα χέρια μας. Τέλος, θα προσθέσουμε λίγο λίγο και το υπόλοιπο 1,5 φλυτζάνι αλεύρι και όταν η ζύμη μας είναι πλέον έτοιμη θα βάλουμε στο μπωλ μεμβράνη και θα την αφήσουμε για δυο ώρες ούτως ώστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Αυτό που κάνω εγώ συνήθως είναι ότι ζεσταίνω λίγο το φούρνο μου και βάζω το ταψί εκεί τυλιγμένο με πετσέτα.

Για να φτιάξουμε τη γέμιση του μήλου, τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη και τα μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι μαζί με μισό φλυτζάνι νερό. Προσθέτουμε ένα ξύλο κανέλας και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μήλο μας να σκουρύνει και να γίνει σα μαρμελάδα. Το μήλο είναι είναι ήδη γλυκό και πολύ αρωματικό, συνεπώς το ευχάριστο είναι ότι δε χρειάζεται να προσθέσουμε ζάχαρη!

Όταν περάσουν οι δύο ώρες και η ζύμη μας είναι έτοιμη, τη βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και αρχίζουμε να ανοίγουμε προσεκτικά με τον πλάστη μέχρι να έχουμε έτοιμο ένα φύλλο με πάχος ένα εκατοστό και διαστάσεις περίπου 30x45εκ. Θα πρέπει οπωσδήποτε να ρίξουμε και λίγο αλεύρι κατά τόπους ούτως ώστε η ζύμη να μην κολλήσει στην επιφάνεια αλλά και στον πλάστη. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο και απλώνουμε τη γέμιση του μήλου που ετοιμάσαμε προηγουμένως. Πασπαλίζουμε με κανέλα και μαύρες σταφίδες και στη συνέχεια τυλίγουμε τη ζύμη μας προσεκτικά έτσι ώστε να γίνει ρολό.

Κόβουμε το ρολό στα 2 και έπειτα το κάθε μισό στα δύο και ούτω καθεξής μέχρι να έχουμε 12 ίδια ρολάκια. Τα τοποθετούμε σε ελαφρώς βουτυρωμένο ταψί αφήνοντας μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα, βγάζουμε το ταψί με τα ρολάκια από το ψυγείο και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα να ξαναφουσκώσουν. 

Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον άερα στους 175°C για περίπου 25 λεπτά, ώσπου να πάρουν ένα όμορφο χρυσοκαφετί χρώμα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και συνοδεύουμε με ένα ποτήρι ζεστό γάλα με μέλι!

Η συνταγή είναι της Γεωργίας Ζερβού, από το cookwithme.gr