Print this page

Burgers με σπιτική κέτσαπ και τσιπς γλυκοπατάτας!

Υπάρχει τρόπος να φάνε τα παιδιά burger χωρίς να είναι junk food; Υπάρχει και αυτή είναι η συνταγή που θα λατρέψουν και τα παιδιά και οι μαμάδες!

Υλικά για 5-6 burgers

½ κιλό κιμάς από κοτόπουλο ή μοσχάρι (ό, τι προτιμάτε ή ό, τι έχουν καιρό να φάνε τα παιδιά, εγώ σήμερα προτίμησα το κοτόπουλο)

1 ντομάτα τριμμένη

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 αυγό

2 κριθαροκουλούρες

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξίδι

Θυμάρι

Αλάτι, πιπέρι

200γρ κασέρι 

2 ντομάτες

1 κρεμμύδι

Μερικά φύλλα μαρουλιού

Ψωμάκια για burgers

Για τα τσιπς γλυκοπατάτας

2 γλυκοπατάτες

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Μπαχαρικά της αρεσκείας μας (σκόνη σκόρδου, πάπρικα κ.α.)

Για τη σπιτική κέτσαπ

200γρ τοματοπελτές

2 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. λευκό ξύδι

¾ φλυτζανιού νερό

½ κ.γλ. αλάτι

Μια πρέζα σκόρδο σε σκόνη

Μια πρέζα πιπέρι καγιέν

Για αρχή, φτιάχνουμε την κέτσαπ. Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο γρήγορο και εύκολο είναι, ενώ χρησιμοποιούμε πολύ απλά υλικά που συνήθως όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Προκειμένου να αποφύγω τη ζάχαρη, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω μέλι.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Όταν η κέτσαπ μας είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.

 

 

 

Για να ετοιμάσουμε τα μπιφτέκια κοτόπουλου, αρχικά αλέθουμε τις κριθαροκουλούρες στο multi. Να ένα έξυπνο κόλπο να φάνε τα παιδιά μας κριθάρι, γνωστό για τα πολλαπλά του οφέλη και την υψηλή θρεπτική του αξία, με πρωταγωνιστές τις φυτικές ίνες!

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ τον κιμά, την τριμμένη ντομάτα, το κρεμμύδι, το αυγό, τις τριμμένες κριθαροκουλούρες, το ελαιόλαδο, το ξίδι, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Αν θέλουμε τα μπιφτέκια μας να βγουν πιο αφράτα, μπορούμε να προσθέσουμε στο μίγμα μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι στραγγιστό, αλλά παράλληλα να αυξήσουμε λίγο το τρίμμα της κριθαροκουλούρας. Ζυμώνουμε για λίγη ώρα και στη συνέχεια πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα λαδώνουμε τριγύρω. Υπολογίστε περίπου σε τι μέγεθος πρέπει να τα πλάσετε ανάλογα με τα ψωμάκια που έχετε πάρει. Τα ψήνουμε σε σιγανή φωτιά σε ψησταριά (εγώ έχω μια μικρή ηλεκτρική που με έχει βολέψει πολύ) για περίπου 25 λεπτά, προσέχοντας να μην κολλήσουν. Αν δε διαθέτουμε ψησταριά, μπορούμε να τα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου μας αφού έχουμε βάλει πρώτα τη λαμαρίνα χαμηλά για να μη λερώσουμε. Περίπου 5 λεπτά πριν να είναι έτοιμα τα μπιφτέκια, βάζουμε στο καθένα λίγη κέτσαπ και απο πάνω μια φέτα κασέρι. Αφήνουμε το τυρί να λιώσει και τα βγάζουμε από τη σχάρα.

 

 

 

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τα τσιπς γλυκοπατάτας με τον ίδιο τρόπο που φτιάξαμε τις πατάτες στα Φουρνιστά Fish & Chips με ελαφριά σως γιαουρτιού. Πλένουμε καλά τη γλυκοπατάτα και την τρίβουμε με ένα σύρμα για να φύγουν τα χώματα και να καθαριστεί καλά. Αν θέλουμε μπορούμε να την ξεφλουδίσουμε ή να την αφήσουμε με τη φλούδα, ό, τι μας αρέσει περισσότερο. Κόβουμε σε πολύ λεπτές φετούλες και τις απλώνουμε σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μπαχαρικά της αρεσκείας μας, όπως για παράδειγμα ρίγανη, πάπρικα γλυκιά, σκόρδο σε σκόνη. Ψήνουμε τα τσιπς μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 185°C στον αέρα για μισή ώρα.

Τέλος, συνθέτουμε τα burgers μας! Κόβουμε στη μέση το ψωμάκι, το ζεσταίνουμε αν θέλουμε λίγο στην ήδη ζεστή από τα μπιφτέκια σχάρα, βάζουμε κέτσαπ στη βάση του, προσθέτουμε από πάνω ένα φύλλο μαρουλιού, το μπιφτέκι με το τυρί, μια φέτα ντομάτα, και λίγες φετούλες κρεμμύδι. Κλείνουμε με το άλλο μισό και σερβίρουμε με τα τσιπς γλυκοπατάτας!

 

Η συνταγή είναι της Γεωργίας Ζερβού, από το www.cookwithme.gr

 

   

 

Tags