Print this page

Το παστίτσιο με τους κρυμμένους θησαυρούς!

«Κρύβουμε» τα λαχανικά στο αγαπημένο φαγητό των παιδιών κι έτσι τα τρώνε χωρίς γκρίνια και διαμαρτυρίες!

Το παστίστιο είναι ένα αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων που εκτός από υπέροχη γεύση αποτελεί παράλληλα και πλήρες γεύμα, μιας και περιέχει σχεδόν τα πάντα: ζυμαρικά, κρέας, αυγά, γάλα, τυρί. Αυτά που λείπουν μόνο είναι τα λαχανικά και τότε θα ήταν το τέλειο! Στην εκτέλεση αυτή ο κλασικός κατά τα άλλα κιμάς εμπλουτίζεται με πράσο, πιπεριές και καρότα μπας και "ξεγελάσουμε" λίγο όλα εκείνα τα παιδάκια που τα βλέπουν και... αλλάζουν δρόμο! 

Υλικά για 8 μερίδες

500γρ μακαρόνια πένες

500γρ κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμικτος με χοιρινό

3 κ.σ. κεφαλογραβιέρα 

½ φλυτζανιού ελαιόλαδο

½ κρεμμύδι

½ πράσο

2 χρωματιστές πιπεριές

2 καρότα

1 γεμάτη κ.σ. πελτέ

½ φλυτζανιού συμπυκνωμένος χυμός τομάτας

2 φλυτζάνια νερό

½ κ.γλ. ζάχαρη

Αλάτι, πιπέρι

Μπαχάρι, κανέλα (προαιρετικά)

Για τη μπεσαμέλ

1 λίτρο φρέσκο γάλα

2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

3 γεμάτες κ.σ. αλεύρι

2 αυγά

1 φλυτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα 

Μοσχοκάρυδο

Αλάτι, πιπέρι

Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά μας και σε ένα ξύλο κοπής ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τις πιπεριές και τρίβουμε σε τρίφτη τα καρότα.

Ζεσταίνουμε μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα σωτάρουμε για λίγα λεπτά προκειμένου να μαραθούν και να «γυαλίσουν». Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά και με τη βοήθεια ενός πηρουνιού τον πιέζουμε από όλες τις πλευρές ούτως ώστε να αλλάξει χρώμα.

Ρίχνουμε στο μίγμα μια γεμάτη κουταλιά της σούπας πελτέ, ανακατεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα και σβήνουμε με μισό φλυτζάνι χυμό ντομάτας. Προσθέτουμε δύο φλυτζάνια νερό, λίγη ζάχαρη (αν θέλουμε), αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τα υλικά μας να μαγειρευτούν για περίπου 25 λεπτά. Προαιρετικά και ανάλογα με το τι ταιριάζει στις γεύσεις μας μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μπαχάρι και ένα ξύλο κανέλας για επιπλέον άρωμα. Όταν το μίγμα του κιμά πιεί σχεδόν όλα τα υγρά του, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Παράλληλα με τα παραπάνω, βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε καλά και τις βάζουμε στο ταψί μας μαζί με λίγο ελαιόλαδο, 3 κ.σ. γραβιέρα τριμμένη και λίγο πιπέρι. Τις ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια στρώνουμε από πάνω το μίγμα του κιμά και των λαχανικών.

Τελευταία ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο και το αλεύρι και σε σχετικά χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα υλικά να ζεσταθούν. Εδώ το μεγάλο μυστικό μου για μια πιο αφράτη μπεσαμέλ είναι να αφαιρέσετε αν θέλετε ένα φλυτζάνι γάλα (250ml) και να προσθέσετε στη θέση του ένα γιαούρτι! Aνακατεύουμε με ένα σύρμα και όταν δούμε ότι το μίγμα έχει αρχίσει να αποκτά κρεμώδη υφή, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αμέσως τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα. Τέλος ρίχνουμε την κεφαλογραβιέρα (κρατάμε δύο κουταλιές της σούπας) και το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Θα προσέξετε λίγο με το αλάτι, καθώς έχουμε βάλει τυρί στο μίγμα μας. Περιχύνουμε το φαγητό μας τη μπεσαμέλ που μόλις φτιάξαμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για μια ώρα. Περίπου 20 λεπτά πριν το βγάλουμε, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυράκι που φυλάξαμε προ ολίγου για να κάνει μια όμορφη και τραγανή κρούστα!

Η συνταγή είναι της Γεωργίας Ζερβού, από το www.cookwithme.gr

Η συνταγή είναι της Γεωργίας Ζερβού από το www.cookwithme.gr