Print this page

Η σπανακόπιτα της μαμάς!

Δεν υπάρχει πιο ωραία, τραγανή και γευστική σπανακόπιτα από αυτήν!

Σε περίπτωση που φοβάστε να ασχοληθείτε με το άνοιγμα του φύλλου, μπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο του εμπορίου για παραδοσιακές πίτες. Πάντως αν το τολμήσετε, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο!

Υλικά

Για το φύλλο:

500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα για το άνοιγμα των φύλλων

1 κ.γλ. κοφτό αλάτι

4 κ.σ. γεμάτες ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξίδι

1 φλυτζάνι + 2-3κ.σ. νερό

Για τη γέμιση:

700γρ σπανάκι

1 ματσάκι άνηθο

1 ματσάκι καυκαλήθρες

1 ματσάκι μυρώνια

4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

500γρ φέτα θρυμματισμένη

2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

2 αυγά

αλάτι, πιπέρι

ελαιόλαδο

Ξεκινάμε προετοιμάζοντας τη γέμιση της σπανακόπιτας. Πλένουμε καλά όλα τα χορταρικά μας και στη συνέχεια καθαρίζουμε το σπανάκι και το κόβουμε με μαχαίρι. Το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπωλ, ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι και αρχίζουμε να το τρίβουμε με τα χέρια μας για να μαραθεί λιγάκι. Αφού μαραθεί, το στύβουμε με τα χέρια μας και το βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος όπου και προσθέτουμε στη συνέχεια ψιλοκομμένα όλα τα υπόλοιπα χορταρικά, τα κρεμμυδάκια, τη φέτα, το σιμιγδάλι, τα αυγά χτυπημένα, πιπέρι και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τη γέμιση.

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ τα υλικά για να φτιάξουμε τη ζύμη για το φύλλο. Πρώτα όλα τα στεραιά και τέλος από πάνω τα υγρά.

 

 

 

Ξεκινάμε το ζύμωμα μέσα στο μπωλ και όταν το υλικό αρχίσει να παίρνει σχήμα, το μεταφέρουμε στον πάγκο μας για να μπορέσουμε να το δουλέψουμε καλύτερα. Θα καταλήξουμε να έχουμε μια ωραία δεμένη ζύμη που μοιάζει με αυτή του ψωμιού.

 

 

 

Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα φρατζόλας και κόβουμε σε 8 κομμάτια. Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο με πλάστη.

 

 

 

 

 

 

Λαδώνουμε το ταψί μας και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο. Βάζουμε ξανά λάδι από πάνω και συνεχίζουμε με ακόμα 3 φύλλα, λαδωμένα ενδιάμεσα. Όταν θα έχει μπει και το τέταρτο, απλώνουμε τη γέμιση της σπανακόπιτας και περιχύνουμε 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο κατά τόπους. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, τα οποία όμως έχουμε ανοίξει στη διάμετρο του ταψιού και όχι μεγαλύτερα. Τα λαδώνουμε και πάλι ενδιάμεσα.

 

 

 

Στο τέλος γυρνάμε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων για να γίνει κόρθι και κόβουμε την πίτα σε κομμάτια. Λαδώνουμε και όλη την επιφάνεια της πίτας, με ιδιαίτερη έμφαση στο κόρθι προκειμένου να ψηθεί σωστά.

 

 

 

Ψήνουμε για μια ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις πάνω και κάτω αντιστάσεις στην κάτω σχάρα και στη συνέχεια για ακόμα 15 λεπτά μόνο στην κάτω αντίσταση. Όταν η σπανακόπιτα θα είναι έτοιμη, θα πρέπει να έχει ξεκολλήσει μόνη της από το ταψί. Προλάβετε να φάτε ένα κομμάτι πρωτού εξαφανιστεί!!!

 

Η συνταγή είναι της Γεωργίας Ζερβού από το www.cookwithme.gr.