Print this page

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Η πιο νόστιμη, πετυχημένη και ταυτόχρονα η πιο υγιεινή συνταγή της χρονιάς!

Είναι πραγματικά υπέροχα, λιώνουν στο στόμα και αν και πιο άγλυκα σε σχέση με τα "παραδοσικά" μελομακάρονα, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα. Καλές γιορτές!

 

Υλικά για 20-25 μελομακάρονα

280ml ελαιόλαδο

200ml χυμός πορτοκάλι

½ κ.γλ. σόδα

Ξύσμα από δύο πορτοκάλια

½ κ.γλ. κανέλα

¼ κ.γλ. γαρύφαλλο

4 κ.σ. τριμμένο καρύδι

120γρ σιμιγδάλι ψιλό

425γρ αλεύρι γ.ο.χ.

 

Για το σιρόπι

2 φλυτζάνια νερό

2 φλυτζάνια μέλι

1 ξύλο κανέλας

1 φλούδα από πορτοκάλι

 

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το ελαιόλαδο και στη συνέχεια βάζουμε σε ένα φλυτζάνι 200ml χυμό πορτοκαλίου. Προσθέτουμε στο πορτοκάλι τη σόδα και ανακατεύοντας περιμένουμε λίγο να γίνει η ένωση και να "φουσκώσει" το μίγμα. Το ρίχνουμε στο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με σύρμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα των πορτοκαλιών, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το καρύδι συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα. Συνεχίζουμε με το σιμιγδάλι και τελευταίο το αλεύρι λίγο λίγο, ανακατεύοντας πλέον με το χέρι. Η ζύμη που θα φτιάξουμε θα είναι ελαφρώς λαδερή και πολύ εύπλαστη. 

Πλάθουμε 20-22 μεγαλούτσικα μελομακάρονα, κάνοντας αν θέλουμε σχήμα στον τρίφτη, και ψήνουμε στους 180°C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 22 λεπτά. Αφήνουμε τα μελομακάρονά μας να κρυώσουν καλά, ενώ παράλληλα μπορούμε να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους βάζουμε το νερό, το μέλι, το ξύλο κανέλας και το πορτοκάλι. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση και αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματιστεί από το μέλι στην επιφάνεια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι περίπου στο 2 (αν η κουζίνα μας φτάνει στο 9) για να διατηρείται ζεστό όσο σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα.

Βυθίζουμε τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε για 5 λεπτά (με το ρολόι!) φροντίζοντας μέσα στο διάστημα αυτό να τα αναποδογυρίσουμε μια-δυο φορές. Αν έχουμε φτιάξει περίπου 25 μελομακάρονα με τα υλικά που σας έδωσα - άρα είναι μικρότερου μεγέθους - τα σιροπιάζουμε για 3 με 4 λεπτά. Τα αφαιρούμε από το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι. Καλή επιτυχία!

 

Η συνταγή είναι η Γεωργίας Ζερβού από το www.cookwithme.gr