Print this page

Τάρτα με μανιτάρια και πράσο

Μια πολύ νόστιμη συνταγή, ιδανική για μπουφέ αλλά και για το καθημερινό τραπέζι, που θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!  

Υλικά

Για τη ζύμη

325γρ αλεύρι

175γρ βούτυρο

1 αυγό

3 κ.σ. κρύο νερό

1 κ.γλ. αλάτι

½ κ.γλ. ζάχαρη

Για τη γέμιση

4 πράσα

170γρ ζαμπόν

250γρ μανιτάρια

1 κούπα κίτρινα τυριά (κεφαλοτύρι, γκούντα κλπ)

200ml κρέμα γάλακτος (εγώ έβαλα light)

2 αυγά

Αλάτι, πιπέρι

Για να φτιάξουμε τη ζύμη της τάρτας βάζουμε σε ενα μπωλ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο σε κομματάκια. Δουλεύουμε για λίγο τα υλικά με τα χέρια μας και τελευταία προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο και το νερό. Ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ώσπου να είναι έτοιμη η ζύμη μας κι έπειτα την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και τα βάζουμε σε κατσαρολίτσα με λίγο νερό ούτως ώστε να ζεματιστούν και να φύγει η αψάδα τους. Όταν χάσουν πλέον τον όγκο τους, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να κρυώσουν. Αφότου γίνει αυτό, τα στύβουμε με τα χέρια μας να φύγουν όλα τα υγρά τους και τα βάζουμε σε ένα μπωλ. Κόβουμε το ζαμπόν σε κυβάκια και το προσθέτουμε στο μπωλ με το πράσο.

Κόβουμε τα μανιτάρια σε φετούλες και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά σε τηγάνι, χωρίς να έχουμε προσθέσει κάτι άλλο, προκειμένου να βγάλουν τα υγρά τους. 

Τα προσθέτουμε και αυτά στο μπωλ με το πράσο και το ζαμπόν. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα τυριά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.

Ανοίγουμε με πλάστη το φύλλο της τάρτας και το στρώνουμε καλά με τα χέρια μας σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 28εκ. Τρυπάμε κατά τόπους με ένα πηρούνι για να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο ούτως ώστε όταν θα είναι έτοιμη η τάρτα να αφαιρέσω σχεδόν αμέσως το δαχτυλίδι και έτσι τα πλαϊνά ερχόμενα αμέσως σε επαφή με τον αέρα, να γίνουν πιο τραγανά.

Τσαλακώνουμε μια λαδόκολλα και τη βάζουμε πάνω στην τάρτα. Έπειτα βάζουμε 2 φλυτζάνια γίγαντες ως βαρίδια και ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στον αέρα για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τους γίγαντες και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά. Βγάζουμε την προψημένη τάρτα από τον φούρνο και απλώνουμε τη γέμιση. Χτυπάμε σε ένα μπωλ τα 2 αυγά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε το μίγμα καλά και αν το επιθυμούμε βάζουμε λίγο ακόμα αλατοπίπερο. Περιχύνουμε την τάρτα μας και ψήνουμε στους 185°C στον αέρα για 40 λεπτά.

Η συνταγή είναι της Γεωργίας Ζερβού από το www.cookwithme.gr