Print this page

Σπανακοτυρόπιτα με τραχανά

Μια παραλλαγή της κλασικής σπανακόπιτας με τραχανά που της προσθέτει περισσότρεα θρεπτικά συστατικά!

Υλικά

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο

700γρ σπανάκι, πλυμένο και καθαρισμένο

1 κοφτή κ.σ. αλάτι

1 πράσο

3 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 ματσάκι άνηθο

250γρ φέτα

250γρ ανθότυρο 

2 αυγά

5-6 κ.σ. τραχανά

Ελαιόλαδο

Πιπέρι

Σουσάμι

 

Βάζουμε το σπανάκι σε ένα μπωλ και πασπαλίζουμε με μια κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι. Αρχίζουμε να το τρίβουμε με τα χέρια μας για να μαραθεί και να βγάλει κάποια από τα υγρά του και στη συνέχεια το στύβουμε και το βάζουμε σε ένα μεγάλο σκεύος. Προσθέτουμε το πράσα και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, τον άνηθο ψιλοκομμένο, τα τυριά μας σε κομμάτια, τα αυγά χτυπημένα και τέλος τον τραχανά και πιπέρι. Ανακατεύουμε τη γέμιση με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια δύο κουταλιών. Θα πρότεινα να μην προσθέσουμε άλλο αλάτι γιατί τα τυριά που θα βάλουμε είναι ήδη αλμυρά. Θα μπορούσαμε ωστόσο να εμπλουτίσουμε τη γεύση της πίτας προσθέτοντας στη γέμιση μυρωδικά της αρεσκείας μας, όπως μυρώνια, καυκαλήθρες και μάραθο!

   

Λαδώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Βάζουμε με ένα πινέλο λίγο λάδι στην επιφάνειά του και προσθέτουμε ακόμα ένα φύλλο από πάνω. Συνεχίζουμε με το ίδιο τρόπο με ακόμα ένα φύλλο και στη συνέχεια ρίχνουμε τη γέμιση της σπανακοτυρόπιτας και την απλώνουμε να πάει παντού. Περιχύνουμε κατά τόπους με μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, χωρίς να ξεχάσουμε να τα λαδώσουμε και αναμεταξύ τους. Όταν απλώσουμε και το τελευταίο, γυρνάμε τα πλαϊνά που εξέχουν έτσι ώστε να σχηματιστεί κόρθι και κόβουμε την πίτα σε κομμάτια. Ραντίζουμε με τα χέρια μας λίγο νερό και αλείφουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο μόνο το κόρθι για να σιγουρευτούμε ότι θα ψηθεί σωστά. Αν το επιθυμούμε, βάζουμε από πάνω λίγο σουσάμι.

 

Η συνταγή είανι η Γεωργίας Ζερβού από το www.cookwithme.gr

 

Βάζουμε τη σχάρα στην κάτω κάτω θέση του φούρνου μας και ψήνουμε στους 200°C στις πάνω και κάτω αντιστάσεις για 50 λεπτά και στη συνέχεια για ακόμα 15 λεπτά μόνο στην κάτω αντίσταση.