Print this page

Αναποδογυριστό cheesecake τιραμισού

Μια λαχταριστή συνταγή που συνδυάζει 2 μεγάλες "γλυκές" αγάπες,

Σας αρέσει το τιραμισού αλλά και το cheesecake και δεν ξέρετε τι από τα δύο να επιλέξετε; Δεν χρειάζεται να διαλέξετε το ένα, γιατί αυτή η συνταγή της Γεωργίας Ζερβού από το www.cookwithme.gr τα συνδυάζει και τα δύο!

Υλικά

¾ φλυτζανιού καφές εσπρέσο (έτοιμος, όχι σκόνη)

½ φλυτζανιού λικέρ με άρωμα καφέ

1 πακέτο μπισκότα τύπου digestive

2 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. ζάχαρη

400γρ τυρί κρέμα

200γρ μασκαρπόνε

½ φλυτζανιού ζάχαρη

2 αυγά

½ κ.σ. αλεύρι

15 μπισκότα σαβαγιάρ

Για τη ganache σοκολάτας

150γρ σοκολάτα κουβερτούρα

80ml κρέμα γάλακτος

3 κ.σ. λικέρ με άρωμα καφέ 

Φτιάχνουμε σε μια μεγάλη κούπα τον εσπρέσο και ρίχνουμε μέσα το λικέρ. Αναλόγως με τις προτιμήσεις σας και πόσο έντονη θέλετε να βγει η η γεύση του λικέρ στο τέλος, μπορείτε να βάλετε περισσότερο ή και λιγότερο από αυτό που σας προτείνω. Επίσης αν δεν έχετε εσπρέσο, μπορείτε να φτιάξετε ελληνικό καφέ και να τον σουρώσετε. Το τελικό αποτέλεσμα θα βγει εξίσου υπέροχο!

Θρυμματίζουμε πολύ καλά στο μούλτι τα μπισκότα και τα ρίχνουμε στη φόρμα μαζί με μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι και το ρίχνουμε κι αυτό στα μπισκότα μαζί με 2-3 κ.σ. από το μίγμα του εσπρέσο με το λικέρ που φτιάξαμε στην αρχή. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας να απλωθεί όσο πιο καλά γίνεται στον πάτο της φόρμας, ανασηκώνοντάς ελαφρώς λίγο από το μίγμα του μπισκότου και στα πλαϊνά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175°C για 7 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για να φτιάξουμε την κρέμα του cheesecake, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα τυριά με τη ζάχαρη και χτυπάμε για λίγα λεπτά σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι και 3 κ.σ. από το μίγμα του εσπρέσο ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα. Όταν η κρέμα μας είναι έτοιμη, ρίχνουμε περίπου τη μισή ποσότητα στη φόρμα σιλικόνης, πάνω από το μπισκότο που έχουμε προ-ψήσει. Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα ένα τα σαβαγιάρ και αφού τα βουτήξουμε για λίγα δευτερόλεπτα στο μίγμα του εσπρέσο, τα στρώνουμε πάνω από την κρέμα δημιουργώντας έτσι μια ακόμα βάση. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη κρέμα πάνω από τα σαβαγιάρ και αφού τη στρώσουμε όμορφα με μία μαρίζ, ψήνουμε το γλυκό μας στους 175°C στον αέρα για 45 λεπτά. Λογικά κατά τη διάρκεια του ψησίματος η κρέμα θα φουσκώσει αρκετά και ίσως βγει από τη φόρμα, μη σας ανησυχεί όμως γιατί όταν κρυώσει θα ξεφουσκώσει ξανά. Αφήνουμε το cheesecake να κρυώσει καλά, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή και όλη νύχτα. 








Την επόμενη μέρα, ξεφορμάρουμε το cheesecake μας σε μια πιατέλα. Θα δείτε ότι με τη φόρμα σιλικόνης θα ξεφορμαριστεί πάρα πολύ εύκολα και χωρίς απώλειες, ενώ η βάση του μπισκότου στο πάνω μέρος θα βγει άθικτη και θα δείχνει υπέροχη με το ιδιαίτερο σχέδιο της φόρμας Eleganza. Λίγο πριν σερβίρουμε, ζεσταίνουμε την κουβερτούρα σε ένα κατσαρολάκι σε μπεν μαρί ώσπου να λιώσει. Αφαιρούμε από την εστία και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το λικέρ, ανακατεύοντας πολύ καλά. Περιχύνουμε το cheesecake με τη ζεστή ganache σοκολάτας και απολαμβάνουμε ένα πεντανόστιμο και πολύ πρωτότυπο γλυκό!