Print this page

Focaccia με τυρί και ντομάτα

Μια πεντανόστιμη πρόταση που μπορείτε να απολαύσετε μαζί με το φαγητό σας ή σαν σνακ.

Αναζητάτε καινούριες ιδέες για ένα σνακ που μπορείτε να μεταφέρετε μαζί σας στην παραλία, το πικ-νικ ή την εκδρομή χωρίς να φοβάστε ότι θα λερώσει ή θα χαλάσει; Ή μήπως ένα πρωτότυπο συνοδευτικό που θα κάνει το λαδερό που έχετε προγραμματίσει για το μεσημεριανό πιο ελκυστικό στα παιδιά; Αυτό το σπιτικό ψωμάκι είναι μια παραλλαγή της ιταλικής focaccia, είναι πραγματικά πολύ νόστιμο, γίνεται πανεύκολα και μπορείτε να το απολαύσετε είτε μόνο του είτε ως μέρος ενός γεύματος. Επίσης, μπορείτε να το κόψετε οριζόντια στη μέση και να το χρησιμοποιήσετε σαν ψωμί για σάντουιτς!

Υλικά για ένα μικρό ταψί

1 φλιτζάνι κίτρινο τυρί τριμμένο

150 γραμμάρια ζαμπόν ή γαλοπούλα σε λωρίδες

1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κύβους

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

5 αυγά

1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη

Αλάτι-πιπέρι

Πώς θα το φτιάξετε

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και καλύπτετε τον πάτο ενός ταψιού 28 Χ 18 εκ. με λαδόκολλα.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυτά, προσθέτετε το λάδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι (εάν θέλετε) και ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.

ham cheese tomato slice

 

Προσθέτετε το τυρί, το ζαμπόν και την ντομάτα και ανακατεύετε με ένα πιρούνι.

Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί και το στρώνετε έτσι ώστε να είναι η επιφάνειά του όσο πιο λεία γίνεται. Πασπαλίζετε με λίγο ακόμα τυρί τριμμένο.

Ψήνετε για 25-30 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια (για να τσεκάρετε εάν έχει ψηθεί στο εσωτερικό, βυθίζετε μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι -εάν είναι έτοιμο θα βγουν καθαρά, χωρίς ζύμη κολλημένη επάνω τους). Αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στο ταψί και στη συνέχεια το μεταφέρετε προσεκτικά σε σχάρα όπου θα το αφήσετε μέχρι να κρυώσει εντελώς.