Print this page

Μπιφτέκια: τα μυστικά για να τα κάνετε ζουμερά και αφράτα

Τα πιο σημαντικά tips για να πετύχετε τα πιο ζουμερά μπιφτέκια που έχετε φάει ποτέ.

Τα αφράτα μπιφτέκια κλέβουν πάντα την παράσταση σε ένα τραπέζι καθώς αποτελούν αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Διαβάστε τα πιο σημαντικά tips για να πετύχετε τα πιο ζουμερά μπιφτέκια που έχετε φάει ποτέ.

Νερό: Συνήθως το ψωμί το μουσκεύουμε σε νερό. Ωστόσο αν θέλετε πιο αφράτα μπιφτέκια αντί για νερό μπορούμε να μουλιάσουμε το ψωμί σε γάλα, κόκκινο κρασί (που θα κάνει τα μπιφτέκια πιο «πικάντικα») ή ούζο. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε κονιάκ ή μπίρα (που αφρατεύει το μείγμα).

Ξίδι: Βοηθάει στο να αφρατέψει ο κιμάς. Προσοχή, όμως, στην ποσότητα, αν μας παραπέσει το ξίδι, τα μπιφτέκια θα βγουν ξιδάτα. Η προτεινόμενη αναλογία είναι η εξής: 1 αυγό + 1 κουτ. σούπας ξίδι ανά 1/2 κιλό κιμά.

Ψωμί: Καλό είναι να είναι μπαγιάτικο, που είναι αφυδατωμένο και όταν μουσκεύεται γίνεται ψιχουλιαστό και εύθρυπτο. Το φρέσκο ψωμί, αν το μουσκέψουμε, γίνεται λαστιχωτό και δεν τρίβεται εύκολα. Αναφορικά με την ποσότητα, υπολογίζουμε: 1 μεγάλη φέτα ψωμιού (χωρίς την κόρα) ανά 1/2 κιλό κιμά Για να το χρησιμοποιήσουμε, θα αφαιρέσουμε την κόρα και θα μουσκέψουμε την ψίχα καλά σε νερό.

Πρέπει γενικά να γνωρίζουμε πως το πόσο αφράτο θα βγεί το μείγμα έχει να κάνειμε το πόσο λιπαρός είναι ο κιμάς. Κατά το ζύμωμα του μείγματος, βοηθάει ιδιαίτερα αν βρέχουμε τα χέρια μας με νερό, μπίρα ή ελαιόλαδο. Η σόδα (το αναψυκτικό) ή το φυσικό μεταλλικό ξινό νερό και το μπέικιν πάουντερ θεωρείται ότι αφρατεύουν το κιμαδένιο μείγμα. 1/2 φλιτζ. τσαγιού ή 1/2 κουτ. γλυκού, αντίστοιχα, σε 1/2 κιλό κιμά αρκούν. Τέλος ιδιαίτερα ωφέλιμα για το αφράτεμα των μπιφτεκιών είναι το τριμμένο κρεμμύδι και η τριμμένη ντομάτα μαζί με τα υγρά τους (για 1 κιλό κιμά, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι και 2 μέτριες ντομάτες είναι αρκετά).

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.citywoman.gr...