Print this page

Μίνι πανετόνε

Μια παραλλαγή του απόλυτου χριστουγεννιάτικου γλυκού!

Σίγουρα γνωρίζετε το πανετόνε, το φουσκωτό ιταλικό γλυκό των Χριστουγέννων που μοιάζει σαν κάτι μεταξύ κέικ και τσουρεκιού. Αυτή η παραλλαγή που σας προτείνουμε έχει μικρότερο μέγεθος και δεν απαιτεί ειδική φόρμα αλλά τις απλές φόρμες για μάφιν.

 

Υλικά για 6 κομμάτια

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Μία πρέζα αλάτι

7 γρ. ξηρή μαγιά σε σκόνη

100 ml γάλα πλήρες, ζεστό

3 αυγά

1 βανίλια

50 γρ. ζάχαρη άχνη (και λίγο ακόμα για να τα πασπαλίσετε)

100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

100. γρ. σταφίδες

200 γρ. διάφορα ξερά φρούτα ψιλοκομμένα

 

Πώς θα τα φτιάξετε

Στο μπολ του μίξερ ρίχνετε το αλεύρι με τη μαγιά, το γάλα και το αλάτι και χτυπάτε με το άγκιστρο για ζύμες. Προσθέτετε δύο αυγά και τη βανίλια και χτυπάτε μέχρι να πάρετε μια ζύμη απαλή που όταν την τραβάς κάνει «κλωστές». Καλύπτετε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνετε κατά μέρος να φουσκώσει για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.

 

Βάζετε ξανά τον κάδο στο μίξερ και προσθέτετε στο μίγμα τη ζάχαρη, το βούτυρο και τον κρόκο από το αυγό που έχει μείνει. Χτυπάτε μέχρι η ζύμη να γίνει ξανά απαλή. Προσθέστε τις σταφίδες και τα ξερά φρούτα και ανακατέψτε ξανά να ενσωματωθούν, με γρήγορες κινήσεις. Καλύψτε ξανά το μπολ και αφήστε το σε ένα δροσερό μέρος ή μέσα στο ψυγείο για 2 ώρες ή όλη τη νύχτα, να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο.

 

Βάλτε τις ειδικές χάρτινες θήκες σε ένα ταψί για 6 μάφιν. Μοιράστε τη ζύμη στα 6 και κάντε τη μπάλες. Βάλτε κάθε μπάλα σε μια θήκη, καλύψτε με χαρτί κουζίνας και αφήστε το στην άκρη για 20 λεπτά. Εάν έχετε αφήσει τη ζύμη όλη νύχτα στο ψυγείο, απλά χωρίστε τη σε 6 μέρη και αφήστε να πάρουν θερμοκρασία περιβάλλοντος; πριν τα βάλετε στις θήκες.

 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Αλείφετε τα μάφιν με το ασπράδι που έχει περισσέψει και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Ψήνετε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν χρυσαφένια. Αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Μπορείτε να τα διατηρήσετε για 3-4 μέρες μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.