Print this page

«Μαυρισμένες» γαρίδες

Σίγουρα δεν πρόκειται για παραδοσιακό πιάτο της Σαρακοστής, όμως είναι το ιδανικό για το βράδυ μετά την Καθαρή Δευτέρα! Γίνονται γρήγορα και εύκολα ενώ μπορείτε να τις συνοδεύεσετε με ζυμαρικά και ρύζι ή και σκέτες!

Το «Μαύρισμα» είναι ένας τρόπος μαγειρέματος που προέρχεται από την κουζίνα της Νέας Ορλεάνης (Κατζούν) που συνδυάζει τη μαγειρική της γαλλικής υπαίθρου με την αντίστοιχη του Aμερικανικού Νότου.
Οι γαρίδες καλύπτονται με ένα θαυμάσιο μιξ από πικάντικα μπαχαρικά και βότανα και τσιγαρίζονται στο τηγάνι ενώ η μαύρη ζάχαρη που περιέχει το μείγμα καραμελώνει μόλις η γαρίδα φτάσει στο τηγάνι και την κάνει τόσο τραγανή, που δύσκολα θα της αντισταθείτε!

Υλικά

1 κ.τ.σ. τσίλι σκόνη
1κ.τ.σ. πάπρικα
1κ.τ.γ. κύμινο
1κ.τ.γ ρίγανη
1κ.τ.γ σκόρδο σε σκόνη
2 κ.τ.γ μαύρη ζάχαρη
1 κ.τ.γ αλάτι
1/2κ.τ.γ πιπέρι
700 γρ. γαρίδα (ωμές, καθαρισμένες)
κ.τ.σ. ελαιόλαδο
4 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
κόλιαντρο
φέτες λαιμ



Πώς τις φτιάχνουμε

Αναμειγνύουμε τα μπαχαρικά και τα βότανα σε ενα μικρό μπολ. Ριχνουμε το μείγμα στις γαρίδες και τις ανακατεύουμε ώσπου καθε μια τους να καλυφθεί. Τις αφήνουμε μισή ώρα για να μαριναριστούν.

Στη συνέχεια καλύπτουμε με λάδι ένα τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Τοποθετούμε τις γαρίδες σε τη μία δίπλα στην άλλη και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν για 2 λεπτά. Τις αναποδογυρίζουμε, τις αφήνουμε να μαγειρευτούν για 2 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε να ξεροψηθούν για 30 δευτερόλεπτα.

Σερβίρουμε με κόλιαντρο και τις φέτες λάιμ!