Print this page

Εύκολα πασχαλινά μπισκοτάκια σε σχήμα αυγού

Θα τα κάνετε τέλεια, ακόμα κι αν δεν το έχετε ιδιαίτερα με τη ζαχαροπλαστική!

Ασφαλώς και θα κάνουμε τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια αυτές τις μέρες. Εάν όμως έχετε στη διάθεσή σας λίγο παραπάνω χρόνο και διάθεση, μπορείτε να φτιάξετε κι αυτά τα μπισκότα-αυγουλάκια που εκτός από πολύ νόστιμα θα αποτελέσουν και πολύ όμορφα διακοσμητικά για το πασχαλινό τραπέζι (μέχρι να... εξαφανιστούν).

Αντίθετα με πολλά περίπλοκα σχέδια που απαιτούν εμπειρία και πολλή εξάσκηση, αυτά έχουν απλό σχήμα και δείχνουν υπέροχα, ακόμα κι αν πετύχετε ακριβώς το τέλειο φινίρισμα στο γλάσο.

Υλικά

125 γραμμάρια βούτυρο

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 αυγό

3 κουταλιές του γλυκού κακάο σε σκόνη

Για το γλάσο

2 ασπράδια

2 κουταλιές του γλυκού χυμό λεμόνι

3 φλιτζάνια και 2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

χρώμα ζαχαροπλαστικής

νερό

 

Πώς θα τα φτιάξετε

Βάζετε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάτε για λίγα λεπτά να ενωθούν.

Προσθέτετε το αλεύρι, το αυγό και το κακό και ανακατεύετε (το μείγμα θα μοιάζει σαν τριμμένο ψωμί, αλλά θα ενώνεται όταν το πιέζετε με τα δάχτυλα).

Βάλτε το μείγμα πάνω σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και με τα χέρια σας πλάστε το ώστε να σχηματιστεί μια ζύμη. Τυλίξτε τη με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για μία ώρα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και καλύπτετε με αντικολλητικό χαρτί δύο λαμαρίνες. Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο και μέχρι να φτιάξετε τα μπισκότα από το ένα μέρος αφήνετε το άλλο στο ψυγείο. Ανοίγετε ένα φύλλο με πάχος μισό με ένα εκατοστό και κόβετε μπισκότα με ένα κουπ-πατ σε σχήμα αυγού.

Βάζετε τα μπισκότα πάνω στις λαμαρίνες και ψήνετε για 5-10 λεπτά (ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος). Υπολογίστε ότι είναι έτοιμα όταν αρχίζουν να σκουραίνουν στις άκρες. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά πάνω σε σχάρα.

Για να φτιάξετε το γλάσο χτυπάτε τα ασπράδια μαζί με το χυμό λεμονιού μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτετε σιγά σιγά τη ζάχαρη ώστε να γίνει ένα γλάσο απαλό και λείο.

Μοιράζετε το γλάσο σε μπολάκια και ρίχνετε στο καθένα από μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύετε καλά και, αν χρειαστεί, ρίχνετε λίγο νερό έτσι ώστε το γλάσο σας να είναι όσο ρευστό χρειάζεται ώστε να απλώνεται στην επιφάνεια του μπισκότου, χωρίς όμως να χύνεται.

Γεμίστε ένα κορνέ με πολύ λεπτή μύτη με το γλάσο και κάντε πρώτα το περίγραμμα σε κάθε αυγό. Αφήστε λίγο να στεγνώσει και καλύψτε με γλάσο και την υπόλοιπη επιφάνεια. Προσέξτε να μην ακουμπήσετε με τα δάχτυλά σας την επιφάνεια του μπισκότου καθώς μετακινείτε το χέρι σας.

Αφήστε να τα στεγνώσουν καλά για τουλάχιστον μία ώρα και και παραπάνω.

Για να κάνετε τις πιτσιλιές πάνω στα αυγά, ρίξτε σε ένα μπολ δύο κουταλιές του γλυκού ζάχαρη άχνη, λίγο καφέ χρώμα ζαχαροπλαστικής και λίγο νερό (όσο χρειάζεται για να είναι το μείγμα αραιό). Βουτήξτε μέσα μια οδοντόβουρτσα που δεν έχετε χρησιμοποιήσει και περάστε το δάχτυλό σας πάνω από τις τριχούλες, λυγίζοντάς τες και αφήνοντάς τες στη συνέχεια, καθώς την κρατάτε πάνω από τα αυγά. Αφήστε να στεγνώσει το χρώμα καλά.