Print this page

Φτιάξτε το δικό σας πανετόνε

Το εντυπωσιακό, νόστιμο και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικο γλυκό από την Ιταλία.

Μπορεί να δείχνει αρκετά περίπλοκο με όλα αυτά τα αρώματα και τα συστατικά που περιέχει, όμως το πανετόνε δεν είναι ένα γλυκό που πρέπει απαραίτητα να αγοράσετε έτοιμο. Αρκεί να διαθέσετε λίγο χρόνο στην κουζίνα σας για να το φτιάξετε μόνοι σας!

Υλικά

4 κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα

2 φακελάκια ζεστή μαγιά σε σκόνη

100 γρ. ζάχαρη

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

5 μέτρια αυγά ελαφρώς χτυπημένα

2 βανίλιες

ξύσμα από ένα λεμόνι

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

500 γρ. σκληρό αλεύρι (για ψωμί) συν λίγο ακόμα για να αλευρώσετε τον πάγκο εργασίας

1 πρέζα αλάτι

80 γρ. σταφίδες μαύρες

80 γρ. σταφίδες ξανθές

3 κουταλάκια μαύρο ρούμι

100 γρ. κόντιτα από φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού σε μικρούς κύβους

Για το στόλισμα

30 γρ. ολόκληρα ξασπρισμένα αμύγδαλα χοντροκομμένα

1 κουταλάκι ζάχαρη

1 κουταλάκι ασπράδι αυγού

1 κουταλάκι ζάχαρη άχνη

 

Πώς θα το φτιάξετε

Αλείψτε με λιωμένο βούτυρο ή λάδι το εσωτερικό μιας βαθιάς στρογγυλής φόρμας διαμέτρου 20 εκ. (στο εμπόριο θα βρείτε φόρμες ψηλές για πανετόνε, αλλά εάν δεν έχετε τόσο βαθιά φόρμα, μπορείτε να αγοράσετε μια απλή χάρτινη θήκη που μπαίνει μέσα στη φόρμα προεκτείνοντας τα πλαϊνά της προς τα επάνω)

 Σε ένα μπολ, ρίξτε το γάλα και προσθέστε τη μαγιά και 1 κουταλάκι από τη ζάχαρη. Αφήστε το για λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίξτε την υπόλοιπη ζάχαρη, το βούτυρο και τις βανίλιες και χτυπήστε τα με το μίξερ μέχρι να πάρετε ένα κρεμώδες, αφράτο μείγμα.

 Προσθέστε το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού και λίγο λίγο τα αυγά. Εάν η υφή του μείγματος «κόψει» προσθέστε μια κουταλιά από το αλεύρι.

 Σε άλλο μπολ, ρίχνετε το αλεύρι, προσθέτετε το αλάτι, ανακατεύετε και κάνετε μια γουβίτσα στο κέντρο. Εκεί ρίχνετε το μείγμα της μαγιάς και στη συνέχεια των αυγών. Διπλώνετε με ένα κουτάλι ώστε να ανακατευτούν όλα τα υλικά και να πάρετε μια μαλακή ζύμη. Πλάθετε για 5 λεπτά να γίνει ομοιογενής (στο στάδιο αυτό θα κολλάει αρκετά στα χέρια).

 Ρίξτε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίστε το ζύμωμα για άλλα δέκα λεπτά, έως ότου έχετε μια ζύμη πολύ μαλακή και ελαστική. Κάθε τόσο, πασπαλίστε τον πάγκο και τα χέρια σας με λίγο αλεύρι για να μην κολλάει -αλλά προσέξτε να μην προσθέσετε πολύ αλεύρι γιατί η ζύμη θα σφίξει. .

Κάντε μια μπάλα με τη ζύμη και τοποθετήστε τη σε ένα μπολ του οποίου θα έχετε λαδώσει το εσωτερικό. Καλύψτε με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, να διπλασιαστεί σε όγκο.

 Σε ένα μικρό τηγάνι, ζεστάνετε το ρούμι και ρίξτε τις σταφίδες. Ανακατέψτε για 5-7 λεπτά έως ότου απορροφήσουν το υγρό και αφήστε στην άκρη να κρυώσουν.

 Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, βγάλτε τη πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε τη άλλα πέντε λεπτά. Καθώς ζυμώνετε, προσθέστε τις σταφίδες και την κόντιτα. Κάντε μια μπάλα με τη ζύμη και βάλτε τη μέσα στη φόρμα. Καλύψτε την επιφάνεια με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη άλλη μία ώρα να φουσκώσει.

 Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύετε τα υλικά για το στόλισμα και με ένα πινέλο απλώνετε το μείγμα στην επιφάνεια της ζύμης.

Ψήνετε για 40-50 λεπτά, έως ότου φουσκώσει και το χρώμα του γίνει χρυσό. Δοκιμάστε με ένα ξυλάκι για σουβλάκι για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί εσωτερικά (βάλε το στο κέντρο της ζύμης -εάν είναι έτοιμο το πανετόνε, όταν βγάλετε το ξυλάκι δεν θα έχει ζύμη κολλημένη επάνω του, διαφορετικά αφήστε το λίγα λεπτά ακόμη και ξαναδοκιμάστε).

Βγάλτε το γλυκό από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Πριν σερβίρετε, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.