Print this page

Χοιρινό στη γάστρα με πατάτες, κυδώνια και δαμάσκηνα

Μια καταπληκτική γευστική πρόταση για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Αν θέλετε μια πόταση διαφορετική από την παραδοσιακή γαλοπούλα, αλλά πάντα πιστή στο πνεύμα των ημερών, αυτή η συνταγή της Γεωργίας Ζερβού από το www.cookwithme.gr εγγυάται σίγουρη επιτυχία!

Υλικά για 4 μερίδες

800γρ σπάλα χοιρινή κομμένη σε μερίδες

2 κυδώνια

4 πατάτες

2 πορτοκάλια

1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί

1 μεγάλη κ.σ. μέλι

1 ξύλο κανέλας

15 δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι

1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

15-20 αμύγδαλα ωμά και ανάλατα

Δενδρολίβανο

Αλάτι

Πιπέρι

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ το κρέας σε ένα μεγάλο μπωλ μαζί με τον χυμό των πορτοκαλιών, το κόκκινο κρασί, το μέλι, το ξύλο κανέλας και μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο και το αφήνουμε στο ψυγείο όλη νύχτα να μαριναριστεί.

 

 

 

Την επόμενη μέρα μεταφέρουμε στη γάστρα το κρέας όπως είναι με τα ζουμιά του, χωρίς την κανέλα. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες και τα κυδώνια. Βάζουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά περνάμε μερικές βόλτες τα κυδώνια για 5-6 λεπτά για να θωρακιστούν.

 

 

 

Όταν λίγο μαλακώσουν, τα αφαιρούμε και τα προσθέτουμε μαζί με τις πατάτες και τα δαμάσκηνα στη γάστρα. Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο, λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και δενδρολίβανο.

 

 

 

Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 160°C για 2 ώρες και έπειτα χωρίς το καπάκι για ακόμα 15-20 λεπτά στους 185°C ώσπου να μελώσει το φαγητό μας. Βράζουμε τα αμύγδαλα, τα ξεφλουδίζουμε και αφού τα προσθέσουμε και αυτά, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε!