Print this page

Φτιάξτε μόνοι σας ψωμί | Η πιο εύκολη συνταγή!

Μια ωραία ιδέα για να εντυπωσιάσετε τους δικούς σας και να περάσετε δημιουργικό χρόνο στην κουζίνα μαζί με τα παιδιά. 

Για πολύ κόσμο, η ενασχόληση με τη μαγειρική και ιδιαίτερα με το ζυμάρι είναι –εκτός των άλλων- και μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Εάν θέλετε να περάσετε δημιουργικά λίγο χρόνο στην κουζίνα, αυτή η συνταγή για ψωμί είναι πολύ εύκολη και μπορείτε να την κάνετε και μαζί με τα παιδιά σας!

Υλικά για δύο φραντζολάκια

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¼ φλ. ζάχαρη

10 γραμ. μαγιά σε σκόνη

1 φλ. ζεστό νερό (προσέξτε να είναι χλιαρό και να μην καίει πολύ)

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για να αλείψετε τις φόρμες)

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Πώς θα το φτιάξετε

Παίρνετε μια μεγάλη πλαστική σακούλα από αυτές που κλείνουν μ zip-lock στο επάνω μέρος και ρίχνετε μέσα το ένα φλιτζάνι αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το νερό. Σφραγίζετε τη σακούλα και την πιέζετε εξωτερικά με τα χέρια σας για να ανακατευτούν τα υλικά. Αφήνετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 10 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στη συνέχεια, προσθέτετε άλλο ένα φλιτζάνι αλεύρι, το λάδι και το αλάτι. Κλείνετε ξανά και πιέζετε για να ανακατευτούν τα υλικά.

Προσθέτετε μέσα στη σακούλα το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύετε και αφαιρείτε τη ζύμη από τη σακούλα. Τη βάζετε σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνετε για 5 λεπτά μέχρι να έχετε μια ζύμη απαλή και ελαστική. Τη μοιράζετε στα δύο και βάζετε τα δύο κομμάτια μέσα σε μακρόστενες φόρμες (αυτές στις οποίες φτιάχνουμε το κέικ) τις οποίες έχετε πρώτα λαδώσει. Καλύπτετε τις φόρμες με μια καθαρή πετσέτα και αφήνετε για 30 λεπτά να φουσκώσουν.

Αλείφετε την επιφάνεια κάθε ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30 λεπτά –μέχρι να χρυσίσουν.